Museet för krossade drömmar

The Museum of Broken Promises
Bok av Elizabeth Buchan
Vilka föremål ur ditt liv hade du lämnat in på ett museum för krossade drömmar? Elizabeth Buchan har skrivit en riktig sträckläsningsroman om kärlek, sorg och längtan som sträcker sig från kalla krigets Prag till dagens Paris. PRAG, 1986. Laure arbetar som au pair i en tjeckisk familj som just flyttat tillbaka från Paris. Livet bakom järnridån visar sig vara svårt att förstå sig på, med en ständig känsla av att vara iakttagen. Hon förälskar sig i Tomas som tillsammans med sina regimkritiska vänner spelar musik och marionetteater. Laure dras snabbt in i ett politiskt sammanhang som är större än vad hon kan hantera. Vid en razzia på teatern skiljs Laure och Tomas åt under dramatiska former. PARIS, NUTID. Laure har öppnat ett museum för krossade drömmar. Hit kommer människor med föremål som symboliserar livets sorger, svek och förluster. Det kan vara en brudslöja, en bebissko eller en kakburk. Museet är både en plats att gå till för att prata med sina spöken, och ett ställe att söka upp för att ta farväl och gå vidare. Gömda i museets samlingar ligger skärvor av Laures historia och drömmar. Vad hände egentligen med hennes stora kärlek Tomas? "Museet för krossade drömmar berättar om marionettdockor och drömmar, kärlek och svek, i en roman som kretsar kring ett ovanligt museum." LOTTA OLSSON, DAGENS NYHETER "Romantisk och pålitlig historia i olika tidsplan om ett mycket speciellt museum i Paris, men framförallt om hur det förflutna inte går att förtränga." MARIA NÄSLUND, GÖTEBORGSPOSTEN "Jag ÄLSKAR romaner om kalla kriget och jag lever för kärlekshistorier Museet för krossade drömmar är en perfekt kombination av båda." MARIAN KEYES "Buchan skriver ömsint om ung kärlek ... Museet för krossade drömmar är spännande och välskriven." THE TIMES Elizabeth Buchan är en bästsäljande brittisk författare som har skrivit ett tiotal romaner. Hon arbetade bland annat som skribent och redaktör på bokförlag innan hon började skriva böcker på heltid.
En bok som rör sig på olika platser och under olika tider. Nutid i Paris, 90- talet i Berlin och 1986 i Prag. Laure, som skapat museet i Paris, var som tjugoåring au-pair i ett Prag präglat av kommunistregimen. Elizabeth Buchan har vävt en spännande historia om kärlek, svek och minnen. För mig, som har egna minnen från kommunisttidens Tjeckoslovakien, var det mycket igenkänning. Rekommenderas!
Laure bor i Paris och driver Museet för krossade drömmar. Där ställer hon ut föremål som människor har skänkt till henne, föremål som symboliserar livets sorger, svek och förluster. Laure bidrar själv med några saker från hennes liv till samlingen, bla en tågbiljett som tog henne från Tjeckoslovakien 1986.
Då, 1986, var Laure au pair i en familj i Prag. En dag hamnar hon och de två barnen hon har hand om på en marionetteater. Där möter hon, och förälskar sig i,Tomas, en regimkritisk musiker. Att ha de åsikter som Tomas har är farligt och han är ständigt iakttagen och övervakad. Laure försöker hjälpa Tomas att fly, men han kommer aldrig fram till tåget som skulle ta honom ut ur landet.
I 30 år har Laure undrat vad som egentligen hände med Tomas? Lever han, och i så fall, var är han nu?

När en berättelsen är uppdelad i två delar är det ganska ofta många år mellan nutid och dåtid och man följer olika personer i de båda tiderna. Här är det bara 30 år och vi får följa samma personer. Laure är huvudperson i de båda delarna, vilket gör att man lär känna henne ordentligt och förstår hur dåtid påverkar hennes nutid.
Den är spännande rakt igenom. Det är inte ofta jag tycker att en bok på 420 sidor är för kort men jag hade gärna läst mer. Denna bok får en stark 4.