Vem är Björn och vem är Benny?

Bok av Fredrik Lindström och Hasse Pihl
Hasse Pihl och Fredrik Lindström tar här upp mysterier som länge gäckat den moderna människan. Exempelvis kan stora delar av vår befolkning inte skilja Björn Ulvaeus och Benny Andersson åt. Vem är egentligen vem av de bägge skäggen från Abba? Går det att hålla isär dem, och i så fall hur? Dessutom sprider Pihl och Lindström ljus över frågor som: Varför är roliga historier inte roliga? Varför lägger man på luren utan att säga hej då i amerikansk film? Varför är det egentligen så svårt att ljuga? Vad gör de på vitamininstitutet i Schweiz? Finns det egentligen parallella universum? Varför är danskarna så glada när de inte har något att vara glada för? Och så får vi svaret på den mest olösliga frågan: Varför räknar unga familjer upp även spädbarn och husdjur på sina telefonsvarare? I denna inspirerande och underhållande bok, som ger dig helt nya perspektiv på tillvaron, samsas humor, igenkänning och skarp samhällsanalys.
Det här är så kallad edutainment - pedagogisk utbildning blandad med humor - när det är som bäst. Jag skrattar stundvis så att jag får ont i magen samtidigt som jag ges svaren på de frågor som jag funderat på genom den större delen av mitt liv. Det handlar till exempel om varför låtar som vi inte tycker om så lätt sätter sig på hjärnan, varför vi berättar Bellmanhistorier och varför vi egentligen klär pojkar i blått och flickor i rosa.

Fredrik Lindström och Hasse Pihl briljerar med sina kunskaper. Lindström går på i liknande vis som när han är domare i TV-programmet På spåret vilket blir mycket underhållande. Dessutom illustreras varje fråga med lustiga och minnesvärda färgbilder.

Boken rymmer ett trettiotal frågor med utförliga svar. Det finns ju dock ett otal frågor som mänskligheten fortfarande önskar svar på. Därför finns ett behov av en uppföljare. Jag föreslår att författarduon börjar med att besvara varför uppföljare till böcker och filmer brukar bli misslyckade (det har vi väl alla funderat över någon gång?). Sedan hoppas jag verkligen att de bevisar motsatsen genom att göra uppföljaren ännu bättre än denna lysande bok.