Fjärilsvägen

--
Bok av Patrik Lundberg

Birgitta växte upp i det svenska folkhemmet, gick husmodersskolan efter åtta år i grundskolan och blev lyckligt gift. Hon bodde i villa, hade bil och barn, en dröm som gått i uppfyllelse. Sedan kom 90-talet och de svåra åren med skilsmässa, stress och ett annat liv i fattigdom där barnen kom att betyda allt. En bok om det svenska klassamhället berättat i formen av kärleksförklaring till en mamma.

3 utgåvor
Välj utgåva
FjärilsvägenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100181987
FjärilsvägenSvenska - Okänt
ISBN: 9789100181994
FjärilsvägenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789100185961
Så glad att jag lyssnade på/läste denna självbiografiska roman! Oerhört starkt och utlämnande om klass, fattigdom, alkoholism, uppväxt och barndom, adoption, mobbning, skolgång, utanförskap, samhällsskikt, dåligt samvete, sjukvård och socialtjänst, politik.. gripande och kärleksfullt. Jag grät sista sidorna. Tack Patrik Lundberg! Nu tänker jag lyssna på ditt Sommar i P1.
Boken handlar om författarens mamma Birgitta Lundberg. Hon växer upp i folkhemssverige. Efter åtta år i skolan går hon på hushållsskola och sedan tar hon en sekreterarkurs. Birgitta får arbete på en privat firma och söker sig sedan vidare till försäkringskassan där hon blir handläggare. På dans träffar hon en man som hon gifter sig med. De bygger villa på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Efter några år adopterar de Patrik och senare Paula, båda från Sydkorea. Birgitta går ner i arbetstid för att hinna med hem och barn. Hennes man som är ambulansförare blir facklig ombudsman och är mycket borta från hemmet. Birgitta tror på alla människors lika värde och är socialdemokrat och engagerad i partiet. Sedan uppdagas det att barnens pappa har träffat en annan och hon slänger ut honom. Detta leder till ekonomiska problem. Hon äter ingen lunch för att ha råd med skor till barnen och hon belånar huset mer och mer för att ha råd med julklappar. Den ständiga ekonomiska stressen gör henne sjuk och det folkhem hon trodde på finns inte mer. Mormor och morfar ställer upp för barnbarnen så mycket de kan men det räcker inte. Birgitta träffar en ny man och först är det jättebra. Han lagar mat och barnen behöver inte skämmas för honom. Patrik och Paula flyttar hemifrån ungefär samtidigt och då faller deras mamma ihop. Hon behövs inte längre. Relationen med den nye maken blir sämre och sämre och helt på hans villkor. Birgitta dör 67 år gammal. I Sverige idag 2020 lever en kvinna ur arbetarklassen sex år kortare än andra kvinnor enligt Folkhälsoinstitutet. Boken är såklart också författarens och till viss del hans systers uppväxtskildring. Patrik Lundberg skriver om sin mamma med sådan kärlek. Detta är en fantastisk bok.
Betyg 4
Fjärilsvägen är en gripande och tänkvärd berättelse av Patrik Lundberg. Det är en kärleksförklaring till Patriks mamma Birgitta. Patrik och hans syster Paula adopterades från Sydkorea. Föräldrarna skiljs när de är små och deras mamma får det kämpigt ekonomiskt. Hon gör dock allt hon kan för barnen. Patrik beskriver den politiska utvecklingen under sin uppväxt. En intressant och träffsäker samhällsskildring om bl a klasskillnader. Det är sakligt framställt samtidigt som det är mycket känslosamt och kärleksfullt skrivet. En bok som verkligen berör!
Historien om Patriks mamma Birgitta och uppväxten i Sölvesborg berör verkligen. Det är ett otroligt fint och avskalat porträtt av en mamma som kämpade, älskade och gång på gång blev sviken av samhället. En resa i Birgittas liv, den svenska politiken och Patriks väg dit han är idag.
Betyg 4
Fjärilsvägen är den gata i Sölvesborg där Lundberg är uppvuxen. Fjärilsvägen är således en uppväxtskildring men med fokus på hans mamma.

Romanen är skriven till ett du, till hans mamma, vilken gav boken en extra dimension av känslor. Att få läsa om hur uppväxten präglats av det svenska klassamhället och yttre samhällsaspekter påverkar. Uppskattade verkligen denna läsupplevelse.