Nina i ettan

Bok av Emi Gunér
"Jag säger upp mig från att vara lillasyster!" "Det är väl inget jobb", säger Julia. "Nähä, men jag säger ändå upp mig!" säger Nina bestämt och ser hur det rycker i mammas mungipor. Är det sant? Håller hon på att börja skratta åt Nina NU? När hon verkligen menar allvar! Det här med att vara lillasyster är inte något som Nina fått vara med och bestämma om. När hon tänker på det blir hon rasande. För småsyskon är för små för allt: att gå på storbio, att vara ensam hemma, att åka tunnelbana själv. Det enda de är perfekta för är att gå och lägga sig först och att ärva sina storasyskons kläder. Men så berättar mamma något alldeles häpnadsväckande: hon har en bebis i magen! Förutom det här med att hon ska bli storasyster händer det lite andra grejer i Ninas liv. Hon börjar i ettan, får en ny lärare som är kille, hon får världens finaste Spanien-klänning och för första gången får hon känna på hur det är att växa ifrån gamla kompisar. Femte fristående boken om Nina. Nina-böckerna är de ultimata första kapitelföckerna. Vardagsdramatik med STOR igenkänning för 5-7-åringar (och deras föräldrar). Stora, härliga bilder i fyrfärg kompletterar stämningen perfekt.
3 utgåvor
Välj utgåva
Nina i ettanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129717716
Nina i ettanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129727814
Nina i ettanSvenska - E-bok
ISBN: 9789129727821
Nu har jag och dottern kommit till den femte och senaste boken om Nina som utspelar sig under ÅK1.
Böckerna går att läsa fristående och Nina är kavat tjej med mycket känslor vars liv vi får följa i ett gäng vardagliga berättelser.

Med ett obevekligt barnperspektiv har Guner som vanligt skrivit en vardaglig berättelse ur Ninas perspektiv, där hennes känslor spelar roll!
I denna boken får vi följa Ninas tankar om att vara lillasyster och nyheten att hon ska bli storasyster!
Hur det kan bli när vänskaper förändras och den otrygga känslan när man inte vet om man är välkommen i leken.
Om att lära sig läsa och hur jobbigt det kan kännas när man råkar säga fel och någon skrattar åt en utan att man förstår varför. Boken innehåller många härliga inslag med varierande tema men alla är
genuint skrivna med stor träffsäkerhet.

Vi har verkligen lärt känna Ninakaraktären och uppskattar att följa hennes tankar och upplevelser i böckerna. Men jag tror att vissa barn tycker att böckerna är
lite för stillsamma och vardagsnära. Det tyckte t.om jag som vuxen under de tre första böckerna. Men dottern som gillar vardagsrealism har verkligen uppskattat varenda bok.

Texten levandegörs av ett antal fina illustrationer av Loka Kanarp. Fint att förlaget satsat och tryckt illustrationerna i färg boken igenom. En träffsäker högläsningsbok full av igenkänning.
Detta är femte boken i en serie och i denna börjar Nina ettan. Hon ska även bli storasyster, vilket är bra eftersom hon är less på att alltid vara minst.

Det finns mycket att känna igen sig i, som syskonrelationen, vänskapsrelationer och diverse saker som händer under en skoldag. Den är träffsäker i skildringen av det vardagliga. Det är därför en utmärkt bok att läsa högt för barn som går i ettan.