Dalenglitter

Bok av Wanda Bendjelloul
Den unga kvinnan växer upp i Södra Stockholm och börjar tidigt arbeta på en hamburgerrestaurang där hon sedan arbetar sig uppåt med förhoppningen att någon gång vara så stadgad att hon kan lämna den här typen av arbete. När en av hennes unga polska släktingar plötsligt dör reser hon till Polen för att närvara vid begravningen. Här möts hon av en helt annan verklighet - något som förändrar hennes liv.
Dalenglitter handlar om en helt vanlig tjej egentligen, som ändå inte tycker hon räcker till alla gånger, men gör sitt bästa av det hon står för. Inte snygg nog för att jobba i hamburgerrestaurangens kassa alla gånger, inte tillräckligt svensk eller polsk och dotter till en ensamstående mamma men med lite ambitioner iaf.
Framförallt beskrivs klasskillnader och skillnader mellan Polen och Sverige väl, för det handlar ju lite om att visa hur bra det gått när man kommit till Sverige.
Jag har själv jobbat i hamburgekedja i ungefär ett år och att läsa om en karaktär som gör det var helt fantastiskt. Mycket för igenkänningen, men också för den gemenskap som bildas när man jobbar i en sådan stressig miljö tillsammans. Det var näsan så att jag saknade tiden i restaurangen litegrann.

I början av boken var jag helt fast. Jag äcklades över allting som hade med hygien att göra, och blev lite meh till att någonsin äta snabbmat igen (även om det är min favoritmat haha!). Och kan lugnt säga att hygienen är faktiskt bättre i verkligheten, i alla fall på den restaurangen jag jobbade på. Men sedan tar boken en vändning som inte stod med på baksidan, som jag inte tyckte om så mycket; det var fula gubbar som tog sig friheten till kvinnors kroppar.

Jag gillade däremot mycket diskussionen kring klassamhället och utanförskap. Om hur stor skillnaden är över vart man växer upp, om migration och invandring. Skillnaden mellan Polen och Sverige, och hur många i Polen tror att i Sverige är alla rika. Om döden, sorg och att våga drömma sina drömmar och kämpa för dem. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av författaren!