Överlevare

Bok av Elaine Eksvärd
Detta är uppföljaren till boken ”Medan han lever” där Eksvärd berättade om hur hennes pappa utnyttjat henne sexuellt som barn. Nu beskriver hon hur man kan ta sig vidare från sådana upplevelser, och gå till ett fullvärdigt vuxenliv trots barndomens övergrepp. Boken vänder sig både till överlevare, anhöriga och dem som vill förstå offer för sexuella övergrepp.
Otroligt viktig och barn bok om att överleva och leva efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Det är tyvärr väldigt vanligt och boken är för dig som blivit utsatt men också för alla andra; till alla som kommer i kontakt med andra som blivit utsatta.
Jag läste Medan han lever för drygt tre år sen och blev otroligt berörd av den. Fast det var tuff läsning är jag glad att jag läste den, då det öppnade mina ögon för hur skrämmande många barn det är som blir utsatta för sexuella övergrepp. Nu har Elaine skrivit en bok till i ämnet där hon utvecklar ämnet vidare och samtidigt berättar om sina egna erfarenheter. Det är en utlämnade berättelse om de svårigheter och problem som Elaine tampats med pga sina hemska erfarenheter. Hon berättar b.l.a. om ilskan och alla problem som uppstår i olika relationer. Jag tycker Elaine är modig som delar med sig så frikostigt av sina erfarenheter och jag tror att det kan vara till stor hjälp för andra som är i samma sits. För oss som inte är i samma sits så är det en bra ögonöppnare för hur det ser ut med övergrepp mot barn. Jag har haft långa snack med maken där jag framfört Elaines fakta på hur det ser ut och vi har också pratat med sonen en hel del om stopp min kropp. Det är han medveten om sen tidigare då vi diskuterat det en hel del, men det är alltid bra att påminnas. Jag har växlat mellan att läsa boken fysiskt och att lyssna på boken när Elaine läser den. Jag tycker boken var bra att lyssna på när Elaine läser, för det känns som man kommer närmre författaren då och som att författaren berättar direkt för mig med sina egna ord. Överlevare är en viktig bok som bör läsas av alla som har barn, jobbar med barn eller bara är runt barn!