Biohack

Bok av Fredrik Paulún
UPPTÄCK MATENS FULLA KRAFT med en av Sveriges främsta näringsexperter! I Biohack - ät rätt för just din kropp berättar näringsexperten Fredrik Paulún om hur du kan använda maten på ett medvetet sätt för att påverka din hälsa positivt. Han delar för första gången med sig av sin personliga hälsoresa, berättar öppet om sina utmaningar och hur det kommer sig att han började biohacka sitt eget liv. Idag vet man på mikronivå exakt vilka egenskaper olika livsmedel har. Den kunskapen är grunden till det som kallas biohacking. I boken går Fredrik igenom den senaste forskningen om vilka livsmedel som är bio-hackarens bästa vänner och förklarar varför. Han hjälper dig att ta reda på vad just du behöver biohacka och hur du kommer igång. Välkommen till framtiden! Med biohacking får du bättre hälsa och högre livskvalitet. Du kan också förebygga sjukdomar och förbättra dina odds i livets DNA-lotteri. BÖRJA BIOHACKA: Prestera mera Stärk ditt minne Bli kvitt sötsuget och håll vikten Sov bättre Få ut mer av din träning Få ökat skydd mot sjukdomar FREDRIK PAULÚN är en av Sveriges mest framgångsrika hälsoförfattare, entreprenörer och föreläsare inom näringslära. Han är utbildad näringsfysiolog och har skrivit ett tjugotal böcker som har sålts i över 1,5 miljoner exemplar och översatts till flera språk. Han föreläser i hela Norden om träning, näringslära och hälsa. Han skriver regelbundet för ett flertal tidningar och gör Näringspodden tillsammans med Martin Brunnberg.
Kost och hälsa intresserar mig. Jag har hängt med i nya hälsotrender och läst på om de olika riktlinjer vi fått genom åren. Från att äta enligt matpyramiden till att äta enligt GI och LCHF, och nu enligt antiinflammatoriska kostråd och biohacking. Fredrik Paulún är kanske den näringsfysiolog, hälsoförfattare och föreläsare jag förknippar mest med GI; glykemiskt index. GI är ett mått på olika livsmedels effekter på blodsockervärdet.

Nu har Fredrik Paulún givit ut en bok om att biohacka sitt liv, det vill säga äta på ett sätt som passar just dig och din kropp, och på så sätt påverka din egen hälsa i en positiv riktning. Exempelvis får du i den här boken inte bara veta att kål kan skydda mot vissa cancerformer, utan också att orsaken är att kål innehåller ämnet sulforafan, ett ämne som skyddar mot cancer. Jag som vill ha någon slags bevis för påståenden om varför man bör äta på ett visst sätt gillar det här upplägget. Ofta har böcker i den här genren fokus på recept och måltidsplaner. Så är det inte här. Visserligen innehåller boken en del recept, men det här är en bok för dig som inte bara vill veta vad som är bra att äta, utan också när och framförallt varför.

Mycket om vilken mat som är bra för kroppen och hälsan hade jag redan koll på, men boken har en bra struktur som gör att man direkt kan bläddra till det avsnitt som man är mest intresserad av. Här finns avsnitt om hur du håller vikten och stoppar sötsuget, hur du kan äta om du har diabetes och vill kontrollera ditt blodsocker, vilka livsmedel som är cancerhämmande och hur du tar hand om hjärtat. Dessutom avsnitt om hur du balanserar hormonerna, håller rynkorna i schack och hur du kan påverka sömnen så att du sover bättre. Inga konstigheter om man redan är ganska påläst, men bra att få det presenterat så här om man inte är det. Banan, honung och rödbeta är till exempel bra för tarmfloran och kaffe är faktiskt antiinflammatoriskt, det var nytt för mig. Kaffe höjer inte heller blodtrycket så som man tidigare trott, tvärtom kan tre koppar kaffe per dag skydda mot högt blodtryck.

Fredrik Paulún väver i boken samman fakta med berättelser från sin egen hälsoresa, om hur han i sin kost och sin livsstil tar hänsyn till de genetiska risker som finns för att han skall drabbas av vissa sjukdomar och hur han försöker förebygga dem, och vilka slutsatser han drog kring sin egen hälsa och fortsatta liv efter att ha drabbats av en stroke. Jag hade hellre sett att författaren hållit sig till enbart fakta, men jag kan förstå att tanken är att lätta upp texten med hur biohacking har påverkat honom personligen och visa hur man kan tillämpa kunskaperna han delar med sig av i boken.

Nytt för mig var tipsen om hur man kan göra fyra olika tester för att få kunskap om vilken status den egna kroppen faktiskt har, för att sedan kunna utgå från testresultaten och äta och leva utifrån vad som är bäst för just en själv. Fredrik Paulún berättar om DNA-test, blodtest, mikrobiotatest och intoleranstest. Ett DNA-test kan till exempel visa om du rent genetiskt löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

Bloggen: justnujusthar