Svårmodets döttrar

Bok av Anna Laestadius Larsson
Året är 1968 och i den lilla orten Svårmodet i norra Norrlands inland rustar man för fest. Det är den trettioåriga bröllopsdagen för Greta och polismästare Harald som ska firas – men är det egentligen något att fira? Under ytan döljs år av smärta och mörker. I centrum för handlingen står Greta, hennes mamma Ingeborg och dottern Eva, som alla tre ställs inför livsavgörande val under festen.
En gripande bok som är svår att lägga ifrån sig och som handlar om 3 generationer kvinnor och deras livsöden. Boken hoppar i tid och behandlar först nutid (hösten 1968), sedan i tur och ordning mormor Ingeborg, mamma Greta och dotter Eva (med insprängda avsnitt från ”nutiden”). Ingen av kvinnorna har en bra relation med sin mamma men däremot en bättre relation med sin mormor. Alla kvinnorna får en tuff start i livet, med våld från män i familjen. Hur vissa av kvinnorna är starka nog att ta sig ur sina miserabla situationer, medan vissa faller offer för dem. Hur egentligen alla är offer på ett eller annat sätt.
En tänkvärd bok som behandlar våld i nära relationer, kvinnors rösträtt, aborträtt, klasskillnader, utbildning m.m. Det händer saker konstant i boken. Blir starkt påverkad av den. 4+.
I boken får vi följa tre generationer kvinnor, mormor Ingeborg, hennes dotter Greta som är mamma till Ewa som vi också följer.
Vi får följa kvinnorna i deras ungdom och vid ett gemensamt möte 1968 där Gretas 30-åriga bröllopsdag ska firas.
Alla kvinnor har olika drömmar och mål och vi får följa med genom svårigheter och utmaningar som varierar för kvinnorna.
Boken skildrar dessutom väldigt väl både kvinnokampen i början av 1900-talet och framåt, med frågor som äktenskap, aborträtt och kvinnors ägande av sitt liv. Klasskamp och arbetares rättigheter ryms också i boken.
Det är en fantastisk bok som alla bör läsa, den är vemodig och väcker så mycket frågor och tankar men även ilska och förtvivlan.
Den bör läsas av alla.
Boken handlar om tre generationer kvinnor. Alla suktar de efter kärlek både från sina föräldrar och andra.
Ingeborg som skiljer sig för att få leva sitt liv. Dottern Greta som gifter upp sig och får offra så mycket. Slutligen Eva, dotter till Greta, som vi får följa genom tonåren. En oerhört känslig och osäker tid för Eva.
En mycket välskriven bok. Klart läsvärd.
Författarinnan är tillbaka i samma klass som böckerna om Pottungen.

Berättelsen handlar om tre generationer flickor/ kvinnor. Jag gillar hur historierna vävs ihop. En bok som handlar om kärlek, olycklig kärlek och hur trauman formas oss och förs över på nästa generation. Hur nästa generation lever sitt liv utan att vilja upprepa misstag och hur den personen nästan lever sitt liv som en motreaktion på tidigare generationer i släkten.
Ord i boken avspeglas av epoken och tidstypiska slang används.
En mycket tänkvärd bok för alla som har föräldrar, och ännu mer när man har egna barn.
Underbar, men ack så vemodig bok om kvinnor i tre generationer. Från 1800-talets slut fram till hösten 1968 följer vi Ingeborg, hennes dotter Greta samt hennes barnbarn Eva. Vi följer Ingeborg, där vi parallellt med hennes uppväxt får ta del av folkrörelsens tillblivelse, därefter följer vi Greta och där handlar mycket om samhällsklasser. Avslutningsvis tar vi del av Eva och när hon får hjälp att slå sig fri blir det som en frigörelse för dem alla tre.

Läs den här boken, den berikar dig! Tack till Anna Laestadius Larsson och Piratförlaget
Hösten 1968 planeras det för pärlbröllop för Greta o Harald El som mormor Ingeborg kallar det ...30 åriga kriget . Detta är en välskriven 1900 - tals kvinnohistoria om tre generationer kvinnor. Att inte få bestämma över sitt eget liv . Mormor Ingeborg, mamma Greta o dottern Eva. De bor i svårmodet i övre Norrlands inland. Det är svårigheter , våld o orättvisor. Detta är en bok som fängslande mig. Man sugs hejdlöst in i djupet . En riktig bladvändare. Denna kommer stanna stanna kvar hos mig. Betyget blir 5/5