Vardagshjältarna och Trollkarlen Tyst

Bok av Elaine Eksvärd
Retorikexperten Elaine Eksvärd lär barn att prata om svåra saker. Syskonen Monique, Max och Maya har tröttnat på att deras föräldrar aldrig lyssnar på dem och önskar att de bara försvann. Poff! Så är föräldrarna plötsligt försvunna. De har blivit kidnappade av Trollkarlen Tyst och hålls nu fängslade i en magisk och mycket tyst skog! Kan Monique, Max och Maya hitta modet och styrkan inom sig för att lyckas hämta hem mamma och pappa igen, även om det innebär att de måste hitta de rätta orden och stå upp emot Trollkarlen Tyst? Detta är en bok som vill inspirera barn till att sätta ord på det som är svårt, och som också lär vuxna att ställa frågor på ett sätt som får barn att vilja prata. Elaine Eksvärd är föreläsare och grundare av företaget Snacka snyggt samt den ideella föreningen Treskablinoll, som jobbar förebyggande mot sexuellt utnyttjande av barn. Hon har tidigare skrivit böcker för vuxna om hur man blir en bättre talare eller genomskådar härskartekniker. Boken om vardagshjältarna är hennes barnboksdebut. Elaine brinner för att ge barn och vuxna kunskap och tekniker för att hitta sin egen röst och stå upp för sig själva och andra som inte har möjligheten att göra sig hörda. Emily Ryan är illustratör, serietecknare och webbdesigner. Ur hennes penna flödar magiska världar fyllda av känslor och underbara växter.
Boken handlar om tre syskon som alla känner att de har något som de vill berätta, problemet är bara att deras föräldrar inte lyssnar. En kväll önskar syskonen alla samma sak, utan att veta om det, men Trollkarlen Tyst lyssnar på önskningarna och trollar bort deras föräldrar. Nu måste de tre syskonen åka till Trollkarlens rike för att rädda sina föräldrar. Givetvis blir det en del utmaningar på deras väg som får dem att växa.

Jag gillade den här boken väldigt mycket. Den är fantasifull, genomtänkt och bra berättad. Språket är bra anpassat till den tänkta målgruppen, 6-9 år, vilket gör att bokens budskap blir enkelt att förstå för läsaren/lyssnaren. Den känns även genomtänkt ur ett normperspektiv, vilket jag alltid gillar. Här har vi karaktärer med olika hudfärger, hårtexturer, kön och former av kommunikation. Och även att det inte endast är tjejerna i boken som blir ledsna och mår dåligt, utan att det är något som vi alla blir ibland, även killarna. 

Det här är en utmärkt berättelse att arbeta med i skolan, då den är gjord för att få barn att börja tala om saker. I slutet finns det några bubblor med reflektioner över händelser i boken och varför det är bra att prata om det. Boken funkar självklart att använda hemma också. Jag tyckte även att uttrycket “vardagshjälte” var ett smart val. Det blir något konkret man kan implementera i klassrummet när man har arbetat med boken. Att det är något barnen kan sträva efter att vara.

Ett stort plus för de fantastiska illustrationerna, så fina och färgglada. 
”Vardagshjältarna och trollkarlen Tyst” är en utmärkt bok att läsa för att få barn att börja tala om saker.

Det är en spännande och fantasifull berättelse, som är smart uttänkt och berättad. Den handlar om tre syskon som alla har sina problem och som känner att de har saker att berätta, men att föräldrarna inte lyssnar. Trollkarlen Tyst gillar inte när man pratar om känslor och därför trollar han bort föräldrarna, när barnen råkar önska bort föräldrarna. Därför måste de tre barnen åka till Trollkarlens rike och försöka få hem sina föräldrar. De möter utmaningar på vägen, som får dem att växa.

Det märks att bilderna och berättelsen är genomtänkt ur ett normperspektiv, allt i från hudfärg till att alla får vara ledsna oavsett ålder och kön. Det gillar jag.
Otroligt fin bilderbok med fantastisk fina illustrationer och bra budskap om kampen av tysthet och modet för att bryta det. Väldigt fint gjort och väl givande, både för barn och vuxna.