Kirin

Bok av Isabelle Törnqvist
Det har gått tre år sedan Svala förlorade Ahren och upptäckte sanningen om vad som finns bortom murarna. Trots det har hon aldrig gett upp hoppet. Men när hon hittar Ahren har han förändrats. I hans ögon lyser det mörker som fågeln Ho-o varnade henne för. Det blir snart uppenbart att Ahren inte kan förlåta någon för det som hänt, kanske inte ens Svala. Ute i Shabala har kejsare CC tagit makten och hans dödsherdar sprider skräck bland befolkningen. För att stoppa honom måste Svala skapa oväntade allianser. Fågeln är borta, men till sin hjälp får hon ett nytt mystiskt väsen. Kirin är den efterlängtade andra delen i fantasytrilogin Enigma som började med Fågeln. ISABELLE TÖRNQVIST föddes 1994 i Göteborg där hon bor än idag. Hon drivs av lusten att skapa och problemlösa, något som fick henne att söka en utbildning inom Software Engineering & Management vid Göteborgs universitet. Numera jobbar hon som mjukvaruutvecklare. Isabelle har skrivit berättelser så länge hon kan minnas och använder sina karaktärer som kärl för att utforska olika teman som ondska och moral.
4 utgåvor
Välj utgåva
KirinSvenska - Pocket
ISBN: 9789176970997
KirinSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176977163
KirinSvenska - E-bok
ISBN: 9789175577692
KirinSvenska - Pocket
ISBN: 9789189201811
Tack Isabelle Törnqvist för recex!

Kirin är andra delen i Enigmatrilogin, en serie som handlar om en förlorad värld med ett ständigt hot mot sig. Där kvinnor förväntas föda barn och sedan dö i kriget. Och männen dör i kriget på en gång. Soldater tränas upp och skickas iväg, men inga verkar komma tillbaka. En värld där politikerna försöker få till en bättre värld, men ingenting riktigt fungerar. En värld där magin kanske kan rädda dem - och vår huvudperson Svala som besitter magiska krafter.

Jag tycker verkligen om Isabelles skrivsätt och hur mycket hon tar i beaktande när hon skriver sin berättelse. Hon tänker på allas perspektiv och får en helhet som är svår att få till. Med sina utförligt fina beskrivningar är det lätt att hänga med i berättelsen och se allting framför sig. Hennes karaktärer är flerdimensionella med ett djup i sig och det är lätt att fastna i världen. Jag gillar också mycket att vi fick veta mer om världen utanför murarna och om politiken i världen. Jag gillar extremt mycket diskussionerna i vad som egentligen är rätt och fel.

Men det märks också att det här är andra boken i en trilogi. Det är en typisk mittenbok, med mycket utveckling hos karaktärer och uppbyggnad av världen - och plotten tappas bort lite. Jag har läst 400 sidor men känns som att det precis på slutet faktiskt började hända saker som gjorde något för själv historien. Och att börja första delen med enbart Jäger och Kaiser gjorde mig förvirrad, jag undrade konstant lite över vad som hade hänt i slutet på förra boken och vart Svala var. Jag hade önskat Svalas perspektiv även under den perioden då vi fick lära känna Jäger och Kaiser mer, för att få en liten recap på första boken i serien. Sedan önskade jag också att vi skulle fått perspektiv från CC och Feras, eftersom så mycket berodde på deras handlingar. Och jag tror också att det är därför det kändes som att den här boken i många delar bara tuggade på i samma spår.

Men, jag gillar den här världen extremt mycket och det var kul att få följa Svala och gänget igen. Jag ser så mycket fram emot att läsa den tredje och sista delen! Boken får precis en fyra.

Rekommenderar till dig som gillar: high fantasy, politik i böcker, karaktärsdrivna böcker och mycket diskussionsämnen
Den fantastiska fortsättningen på Fågeln.

Boken är uppdelad i 3 delar. Kortfattat: Del 1 handlar om Jäger och Kaiser, deras förflutna och mer ingående om dem som karaktärer; Del 2 fortsätter från Fågeln, Svala är utanför murarna och försöker hitta Ahren och Del 3 är fortsättningen innanför murarna.

Lite för utdragen i min smak. Visst var det intressant att veta mer om Jäger och Kaiser, särskilt då de får mer plats i denna del, men samtidigt... Det var inte min höjdpunkt. Skrek lite Shingeki Kyojin varning, Levi x Erwin. Jäger är otroligt likt Levi, att han ska vara elit mm. Sedan efternamnet Jäger liknar väldigt mycket Jeager (Shingeki kyojin)

Älskade del 2, för Svala var värsta överlevaren och krigaren. Men sedan är hon hemma igen och blir super känslosam och naiv. Hon får träffa sina gamla klasskamrater och helt random har hon en crush på en kille, det visar sig inte vara ömsesidigt.

Sammanfattningsvis är denna del mer emotionell, mer ifrågasättande gällande principer av sanning, förlåtelse och hat. Älskar Kirin för han är så känslokall men ändå så ärlig och bra, lite humoristisk också. Hade hoppats på lite mer framförhållning och mer händelser, men visst, det tar tid att ändra ett samhälle, tar ännu mer tid om Svala ska förneka och förlåta och tro på alla som vill mörda henne. Svala... Hon är lite ambivalent. Gillar henne men samtidigt är hon naiv, barnslig och distanserad.
Jag blev verkligen jätteglad när Isabelle hörde av sig och frågade om jag ville läsa Kirin, andra delen i Enigma-trilogin, och jag blev inte besviken. Den är minst lika spännande som den första och återigen blir jag oerhört imponerad av detaljrikedomen och fantasin i sättet hon skriver på. Kirin är en oerhört fängslande historia och det är svårt att sluta läsa när en väl börjat även fast det var lite svårt att komma in i boken från början eftersom det var ett tag sedan jag läste första delen. Men om ni gillar fantasy är detta definitivt en bok för er.
Jag var inte helt såld på första boken i serien men valde ändå att fortsätta med serien och jag är så glad över att jag gjorde det. För oj vad bra den här boken var. Den här boken utspelar sig för det mesta 3 år efter första boken och karaktärerna har växt upp. I första boken kunde jag inte riktigt relatera till de unga karaktärerna men nu har jag inte det problemet alls. Den här boken var också inte lika seg som första boken utan det är alltid något på gång och det går inte att sluta att läsa. Jag satt även och läste när jag och min partner skulle se på film, och då var det en bra film men boken lockade ännu mer.

Jag föredrog att läsa om Kaiser och Jäger i början då jag tyckte deras historia ihop är så otroligt spännande men Svala och Ahren växte i mina ögon något enormt. Dock lite besviken över hur Svala utvecklandes när alla fyra förenas. Hon som kändes så stark och tuff tjej helt plötsligt kändes svag i jämförelse med de andra. Hennes så kallade crush på någon person som jag inte minns från första boken för jag make no sense at all, har alltid trott att Svala varit förälskad i Ahren och sen dyker en gammal klasskompis upp och vips så har hon en crush. Dock var det jobbigt att läsa om att de personer hon väljer att lita på alltid verkar att göra henne besviken. Jag lider verkligen med den här tjejen.

Isabella Törnqvist har verkligen utvecklas med den här boken, hon var väldigt skicklig i hennes debut (vilket jag fortfarande tycker är en av de bättre svenska debuter, skulle inte ha gissat att det ens var en debut för den är så otroligt väl tänkt och välgjord) men i den här boken är det bara perfektion. Därför ser jag verkligen fram emot sista boken för även fast jag tycker att det är omöjligt att utvecklas mer är jag säker på att fröken Törnqvist kommer förvåna mig.

Så glad över att jag gav den här serien en andra chans, för den här boken gav mig en upplevelse jag sent kommer att glömma.