Ett halvt andetag

Bok av Anna Agrell
»Romanen är mångbottnad, karaktärerna fullödigt tecknade och miljön levande och doftrik. Språket präglas av en enkelhet, men är samtidigt kärnfullt, och rymmer många tidstypiska detaljer. Helhetsbetyg: Mycket bra.« Marianne Berglund, BTJ »Jag är djupt imponerad av denna lågmälda och djupa berättelse som kommer att finnas kvar inom mig länge. Med stor träffsäkerhet för språkkänsla, miljöer och personporträtt är det här en pärla som jag hade svårt att lägga ifrån mig.« Bettan bokprataren Småland, 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonjas tankar rör sig ofta kring plikt. Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru? Och borde hon ta hand om sin psykiskt sjuka mor? För att slippa undan oron flyr Sonja till glasbruket där hon skissar på nya alster. En dag flyttar löperskan Mirkka in i en förfallen stuga intill. Hon drömmer om att springa ärevarv på Stockholms stadion trots att doktorerna avråder kvinnor från att ägna sig åt löpning. Mirkka rusar fram genom livet och Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid. Ett halvt andetag är Anna Agrells finstämda debutroman om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Med stilsäker prosa utforskar författaren hur den mänskliga blicken och tidsandan formar oss och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.
Två kvinnor med drömmar som inte är accepterade i deras tid. Blåsa glas är tungt och farligt men önskan att få skapa lever för den ena kvinnan. Att få anstränga kroppen och springa fortare än någon annan är det ända den andra lever för. Äktenskap, barn och ett hushåll att sköta om är bättre drömmar enligt andra. En bra bok om kampen för att få vara den man vill. Den får mig att tänka på hur bra jag har det i dagens samhälle.
Bokens huvudperson är Sonja, hon lever ett stillsamt liv tillsammans med sin fästman i ett hus vid skogen i Småland och året är 1948. Hon arbetar på glasbruket där hon skissar på nya alster. Sonja har en komplicerad relation till sin psykiskt sjuka mamma. Sonja har många tankar på hur hon ska vara en god hustru och borde hon finnas mer för sin mamma. En dag flyttar det in en ny granne - Mirka som äskar att springa och Sonja dras till hennes personlighet och vänskap uppstår.

Det här var en annorlunda bok jämfört med vad jag normalt brukar läsa. Boken är välskriven med ett otroligt vackert och målande språk. Den är lågmild med ett lite långsammare tempo men ändå otroligt finstämd, jag brukar ha svårt för denna typ av böcker men jag fastnade och trollbinds på något sätt av hur Anna skriver och gillar storyn. Att läsa om Sonjas känslor, tankar, drömmar och förväntningar berör på många sätt. En bok som verkligen är värd att läsas - fantastisk.
Sonja flyttar till sitt barndomshem i skogen tillsammans med sin make Axel. Sonjas liv styrs utav att vara en god hustru åt sin make, vara plikttrogen och att följa tidens ideal i slutet på 40-talet. En dag flyttar Mirkka in från Helsingfors i det förfallna huset bredvid Sonja och Axels hus. Mirkka är Sonjas motpol. Hon lever ensam, är frispråkig, hon löptränar och klär sig i byxor istället för dräkt. En intim och utmanande vänskap växer fram mellan Sonja och Mirkka. De dras till varandra. Men vänskapen trevar och den förvirrar.

När Sonja och Mirkka lär känna varandra vänds Sonjas verklighet upp och ner. Sonja börjar ifrågasätta tankar, känslor och saker som hon tidigare tagit för givna, som hon tidigare tänkt inte kan ifrågasättas. Mirkka väcker henne till liv. Frågan är hur mottagen Sonja är inför allt detta?

Språket i boken känns målande och så autentiskt för tiden, vilket är något som jag verkligen uppskattar. Orden känns finstämda, väl avvägda och som bomull när jag läser. Jag lär verkligen känna båda kvinnorna, deras komplexa och mångfacetterade personligheter.

Sonja är karaktären som agerar huvudperson i boken och är den vars tankar vi får följa, medan Mirkkas innersta tankar får vi ta del utav genom ett fåtal dagboksanteckningar. Agrell väcker känslor och tankar om existens och ens plats i tillvaron. Jag kan inte hjälpa att undra hur Sonja hade levt sitt liv om hon hade levt idag, ca 70 år efter sin tid.
Ett halvt andetag är Anna Agrells debutroman och det är svårt att tro. Anna har ett helt fantastiskt språk, det är så fint och så väl avvägt och passande för tiden boken utspelar sig i. Sonja lever på landet med sin fästman och har det egentligen ganska bra men ändå är det något som skaver. Som kvinna har omvärlden många krav och förväntningar på en och de stämmer inte riktigt in med Sonjas egna drömmar. Författaren tar oss in i Sonjas innersta och låter oss ta del av hennes tankar och känslor och det märks att författaren har god kunskap om människans psyke. Det är ett trovärdigt och fascinerade porträtt som skildras av Sonja och jag blir väldigt berörd av hennes historia. Jag gillar tidsperioden som romanen utspelar sig på, slutet av 1940-talet och början av 1950, det är en period som jag inte ser så ofta i böcker. Det här är en bok som är svår att göra rättvisa med några få ord, men jag hoppas att denna lilla pärla når ut till många läsare, det förtjänar den! Jag hoppas också att Anna Agrell fortsätter att skriva romaner, för den här förträffliga debuten ger mersmak!
Året är 1948, det är efterkrigstiden när Sonja och Axel flyttar till hus i Småland och försöker bygga upp sitt liv. En vardag som för Sonja blir enformig och hennes tankar rör sig ofta kring plikt samt hur hon skall bli en god hustru. Hon tappar kontakten med sina vänner och saknar närheten till att bara springa över till en vännina och prata bort ett par timmar innan middagen skall stå på bordet tills maken kommer hem.
Hösten kommer och plötsligt en dag flyttar den karismatiska Mirkka från Helsingfors in i grannhuset och efter det ställs Sonjas tillvaro på prov och vardagen genomsyras av underkastelse, drömmar och besatthet men även en längtan till frihet. Åtrå och djup kärlek.
Vem är Mirkka och vad gör hon i en liten bruksort i Småland?

En historisk roman som jag inte kunde lägga ifrån mig då den berörde och väckte känslor efter händelser som genomsyrat min familj i generationer.
Fastnade för dessa rader i boken.
Namnskyltar och nysydda kläder. Hoppet om en stilla tillvaro, långt bort från bomberna......
Anna Agrell lyckas verkligen sätta ord på människans tankar och innersta känslor och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.
Jag är djupt tagen av denna välformulerade, djupa men lättlästa berättelse som jag kommer att bära med mig länge.