Dottern

Bok av Lena Andersson
I uppföljaren till "Sveas son" får vi träffa folkhemmets barnbarn, Elsa. Berättelsen beskriver Elsas uppväxt, från barn på 1970-talet till tonåring och ung kvinna under slutet av seklet. Vi får ta del av Elsas liv i skolan, som skidåkare och som au-pair och student i USA. Det är en gripande roman om folkhemmets upplösning, kulturkrockar och olika sätt att betrakta människan och samhället.
Om folkhemmet och folkhemmets upplösning, och hur det påverkar människor . En uppföljare till Sveas son.
Lena Andersson är fenomenal på att förmedla människans tankar och funderingar. Kring stort som smått. Det är alltid fyllt av ångest, vemod och inte sällan vill man plocka fram skämskudden.
Dottern är fortsättningen på Sveas son, som främst handlade om Ragnar och hans fascination över det mätbara, det raka och det enkla. Folkhemmet.
Denna roman handlar till största del om Ragnars dotter Elsa som på många vis är olik sin far. Den har även underrubriken Folkhemmets upplösning.. och det är mer än folkhemmet som nog är i upplösning..
Lena Anderssons romaner är riktigt roliga och jag skrattar högt men det är väl så med igenkänning.. och trots humorn är det tungt att läsa. Och samtidigt så njutningsfullt! Svåra att beskriva.. men väl värda att läsas!