Den gåtfulla fyren

Bok
Sams föräldrar är skilda och hans mamma har träffat en ny pojkvän, Patrick, som är en riktig idiot. En jobbig händelse på Sams födelsedag får honom att vägra att tillbringa en enda minut av sommarlovet med Patrick och mamma. Han övertalar istället sin pappa att få följa med till en ö utanför Gotland och bo på en fyr över sommaren. Sams pappa som är författare skriver på en ny deckarserie som han hoppas ska göra honom känd. På färjan mellan Oskarshamn och Visby får Sam se en tjej som får hans hjärta att slå hårt. Det visar sig att hon och hennes mamma ska bo i den andra av de två lägenheterna som finns i fyren. På ön finns också fyrvaktaren Gerhard som det går otäcka rykten om och som gör Sam riktigt obehaglig till mods. Men när en olycka sker så flätas Sams och Gerhards liv samman. Kanske är det inte som Sam trott Den gåtfulla fyren är en rysare som tar upp svåra frågor som våld i familjen och sorg, men även vänskap och mysterier. Men framför allt är det en spännande berättelse som passar perfekt för läsare av författare som Ingelin Angeborn, Petrus Dahlin och Kristina Ohlsson. ANN-CHARLOTTE PERSSON debuterade som barnboksförfattare 2017 och har bland annat skrivit Hospitalets hemlighet som utkom hos Lind & Co 2019. "Boken är en riktig bladvändare med korta kapitel, cliffhangers och ett driv som gör att man inte kan sluta läsa. Den vänder sig till barn i bokslukaråldern och passar för en bred målgrupp eftersom den rymmer så många olika teman." BTJ
Spännande och välskriven bladvändare som är egentligen riktad till ålder 9-12 men passar även för vuxna för en lättsam läsning. Boken har korta kapitel med en driv i berättelsen om familjen, relationer och mystisk med fascinerande miljöbeskrivningar. Rekommenderar varmt boken.
Det här är en olidligt spännande bok som passar 9-12 år och även för vuxna. Vi får följa vad som händer på ön och dennes historia. Den är välskriven och gör att man nyfiket vill veta mer om vad som hänt där. En bok jag verkligen kan rekommendera er att läsa. Riktigt bra!
Den gåtfulla fyren
Av Ann-Charlotte Persson

Sam har övertalat sin pappa att han ska få vara hos honom. Även om pappan ska jobba hela sommarlovet känns det ändå bättre än att vara med mamman och hennes nya kille....

På färjan till Gotland får han syn på en jämnårig tjej, Ester och de får snart ett nytt tillfälle att träffas.
Ester bär på en sorg av en nyligen förlorad mormor som lämnat många frågor kvar. Vägarna bär dem till samma plats. Eftersom Sam ska bo ute vid fyren på Stora Karlsö, dit även Ester och hennes mamma planerar ett besök.

De träffar även på andra spännande karaktärer så som Kajsa och Gerard.
Tillsammans inser de att det inte är så bra med hemligheter för föräldrarna...

Härlig miljöskildring och trovärdiga tankar och funderingar som ger boken en fin stämning.

Mitt betyg 4/5
Dotterns beyg 4/5