Född fenomenal

Bok av Josephine Bornebusch
Josephine Bornebusch är kanske mest känd för sin roll som Mickan i teveserien Solsidan, där hon också skriver manus. I hennes debutroman får vi se prov på samma skruvade humor, men med ett helt eget signum. Född fenomenal är en rapp och originell ungdomsbok om Anne Frank, besatthet och statistik - och hur ett par snygga jeans kan leda hela vägen till Amsterdam. Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för - hon är helt enkelt född fenomenal! Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda - en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar - och den störige sportfånen Abbe. Fast om sanningen ska fram är Abbe ganska schysst och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det viktigare saker att tänka på, hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:"Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död." Men Ruts liv visar sig vara allt annat än odramatiskt. Det hela börjar med att den populära, ytliga Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel, och snart är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från lajvare till låtsasgangsters, på en skolresa. Frågan är bara vart fan de ska åka?
Rut är 15 år gammal och ägnar mycket tid att fundera över andra världskriget och i synnerhet Anne Frank. Precis som Anne har hon börjat skriva dagbok för ha något att efterlämna till världen efter. Rut är en självständig, smart och rapp tjej som ibland hamnar i dråpliga situationer.
Boken är skriven i dagboksform och låter oss följa med på bla oväntad kärlek och skolreseförberedelser, men framför allt de tankar och känslor som Rut har.
Boken är underhållande och både snabb- och lättläst
Det gick snabbt att komma in i berättelsen och det var lätt att läsa ett kapitel till då dessa var ungefär som ett dagboksinlägg. Boken fick mig att skratta till ett par gånger under läsningen. Rut är en spännande karaktär som inte verkar ha några problem med sitt självförtroende i alla fall, vilket är lite uppfriskande. Kommer inte på så jättemånga andra ungdomsböcker med en så pass självsäker kvinnlig huvudroll.