Gudar och hjältar i nordisk mytologi

Gods & heroes from Viking mythology
Bok av Brian Branston
Följ med på spännande äventyr och möt vikingarnas gudar och hjältar. Här berättas de gamla sagorna om vikingar-nas gudar, hjältar och jättar på ett levande och lärorikt sätt. Vi får veta hur de första människorna Ask och Em-bla blev till, hur åskguden Tor fick sin hammare och vi får följa med på flera av Lokes äventyr i Asgård och Jotunheim. Här möter vi även den vackra och gode guden Balder, fruktbarhetsgudinnan Freja, kärlekens och kunskapens gudinna Idun och nornorna ödesgudinnorna som sitter vid Yggdra-sils rötter och spinner världens öde. Det finns rysliga varelser som Fenrisulven och Midgårdsormen. Och katastrofen Ragnarök - vad hände vid gudarnas domedag? Vi får även veta bakgrunden till de fornnordiska sagorna och hur de har bevarats in i vår tid. Avsnittet "Vem är vem i nordisk mytologi" ger en bakgrund till bokens alla personer och företeelser.
Gudar och hjältar i nordisk mytologi av Brian Branston

Boken går in på djupet om de nordiska gudarna, jättar och hjältar. Här får du veta hur de första människorna kom till jorden enligt den nordiska mytologin, hur Embla och Ask blev till, vilka som gifte sig med varandra och vem som var barn till vem. Hur fick egentligen Tor sin hammare Mjölner? Det är bara en sak du får veta i denna story. Du får också följa med Lokes äventyr i Asgård och i Jotunheim. En intressant beskrivning över hur de fornnordiska sagorna kom till och hur de har bevarats ända fram till nutiden får du också läsa om. Som avslutning får du lära dig vem som är vem i den nordiska mytologin och du får också en presentation av alla bokens karaktärer och händelser.

Tycker du om nordisk mytologi och vill fördjupa dig i ämnet är detta en bok för dig. Den är lättläst och intressant. Jag tyckte själv att den var väl värd att läsa och jag har lärt mig mycket om hur gudarna hör ihop med varandra. Vart de bodde och vem som var barn till vem. Extra intressant tyckte jag att det var att få lära mig alla namn jag hört talas eller läst om. Nu vet jag vem som är vem och kan lättare hänga med i samtal och andra berättelser gällande nordisk mytologi.