Skyddsänglar

Bok av Frida Wallman
Leah är sexton år och går på gymnasiet. När Leahs storebror dog för ett år sedan förändrades allt och hon har svårt att hitta tillbaka till sitt gamla liv. Hon håller sig mest för sig själv och skjuter bort alla omkring henne. En kväll hör Leah ett skrik inne i skogen vid hennes hus. Hon tror att någon skadat sig så hon springer dit. Istället för att hitta någon skadad hoppar en kvinna på Leah. När kvinnan trycker sin hand mot hennes bröst lyser kvinnans kropp upp. Ljuset rinner ur kvinnan och in i Leah innan hon hinner reagera. Nästa morgon börjar Leah se visioner och drömma om saker som senare blir verklighet. Genom dessa visioner får hon möjligheten att hjälpa människor som annars skulle fara illa. Leah har blivit aktiverad som Skyddsängel. Medan Leah, tillsammans med sina vänner Jo och Noah, lär sig allt om Skyddsänglars historia hamnar de mitt i Skyddsänglarnas egen kris. En ökad mängd Fallna Änglar skapar en mörk oreda i världen. De Fallna Änglarna använder sina krafter för att påverka människor mot ondska och om balansen rubbas står hela världens framtid på spel. Kan Leah tillslut hantera sina nyfunna krafter och kan hon vara den som räddar alla i en värld där man inte vet vem man kan lita på. Kanske kan de till och med hitta förklaringen till varför människan i dagsläget varken tar hand om sig själv, sin medmänniska eller vår värld.
2 utgåvor
Välj utgåva
SkyddsänglarSvenska - Pocket
ISBN: 9789189161085
Skyddsanglar
ISBN: 9789189161078
Skyddsänglar handlar om Leah, vars sörjer sin bror då han för ett år sedan dog i en bilolycka. Hon kämpar med känslor för hennes brors bästa vän men också för att försöka komma in i vardagen igen. En dag möter hon en kvinna som trycker en hand mot hennes bröst, efter det börjar Leah se visioner om människors öden. Hon har blivit aktiverad som skyddsängel.

Skyddsänglar är en fartfylld urban fantasy som handlar om änglar, fallna änglar och vanliga människor. Leah är sexton år och det märks tydligt att hon här den åldern i boken, då vissa beslut känns lite väl naiva och att kärlek är en stor aspekt i berättelsen, vilket jag uppskattar då det ofta känns som att unga karaktärer i böcker är äldre än vad de ska vara. Jag tyckte det var lite svårt att komma in i boken och det tog ungefär hundra sidor innan jag kände att jag började få grepp om berättelsen, alla perspektiv och vad som egentligen hade skett. Wallman skriver på ett lättsamt språk med korta rappa kapitel som gör det svårt att lägga ifrån sig boken, och jag läste ut i princip hela på en dag.

Det jag saknade i den här boken var en mer förklaring över världen och magisystemet, jag kände att jag fick lite och var uppe på toppen av isberget och nosade, men inte alls så mycket så att man faktiskt skulle kunna förstå sig på systemet. Sedan tycker jag även inte riktigt om hur mycket öppna trådar som lämnas när boken är slut, vilket gör att jag inser att det här måste vara en serie, men det känns som att jag inte fått riktigt nog med svar för en första bok. Jag hade gärna sett mer av allting och att boken faktiskt hade varit lite längre och avslutat några av de trådar som påbörjats.

Rekommenderar denna till en som vill ha en lättsam urban fantasy med mycket fart i berättandet
Jag vill ha mer!

Änglar har alltid varit något av en guilty pleasure för mig, speciellt efter jag läste Fallen ängel för första gången. Jag blev helt tokig av att läsa änglar men efter sökt efter nya bra böcker om änglar i flera år hade jag gett upp hoppet (Fallen förstörde verkligen all hopp jag hade om att hitta bra böcker om änglar). Sedan kom #fantastikathonsummer2020 och presenterade deras författare under sommaren och Frida Wallman dök upp med sin bok om änglar. Sedan tidigare har jag tyckt att svenska böcker är ganska barnsliga men efter ha läst Gabriella P. Kjeilen tänkte jag att jag ska ge mer svenska författare en chans. Vad är då inte bättre att läsa om mitt favorit ämne? Och jag kan säga att jag inte blev besviken! Jag kunde verkligen inte sluta att läsa den här boken, jag tänkte på den när jag jobbade och såg fram emot när jag skulle sluta så jag kunde springa hem och läsa vad som skulle hända med Leah och hennes krafter. Men vad är det för slut? Jag måste ha mer och det är nu!
En snabbläst, lättläst och spännande bok som är passar perfekt till dess åldersgrupp. Ibland hade jag lite problem med att bokens meningar var för korta, det blev hackigt och svårläst. Men trots detta kan jag absolut rekommendera Skyddsänglar till alla som är intresserade av hur världen skulle kunna se ut med änglar som skyddar oss människor. En helt okej urban fantasy.