Familjen

Bok av Cecilia Lidbeck
Det råder inga tvivel om att det är Far som styr i Familjen som Ella bor med på Gården. Det är han som ser till att maten välsignas och att inget utifrån Gården kommer in. Men när Ella en dag ser en frisk pojke på andra sidan stängslet, säkerligen en av de förlorade, inser hon att något inte stämmer. Det han berättar får henne att börja leta efter sanningen.
n helt fantastisk bok ur ett barns perspektiv om hur det är att leva i en sekt. Ett väldigt svårt och känsligt ämne som jag tycker Cecilia Lidbeck närmar sig på ett helt otroligt smidigt och fascinerande sätt. Det finns enormt mycket att diskutera i den här boken vilket gör den perfekt för högläsning. Sen tror jag också att det kommer uppstå mycket frågor hos barn som läser den här boken vilket också gör det till en bra bok att läsa tillsammans.

Det jag gillar med Familjen är att sekten har mycket information om världen utanför som är falsk, men SAMTIDIGT så är det rätt i mycket också. Vi håller ju faktiskt på att förstöra jorden, vi har vapen som kan förgöra stora delen av världen, vi håller på med genmanipulation (jag säger inte att det är bra eller dåligt, bara att det förekommer) och en rad andra exempel som faktiskt grundar sig i verkligheten.

Saker att diskutera: Källkritik. Hur vet vi att något är sant? Kan man alltid lita på vad folk säger? Hur fungerar sekter egentligen, varför följer de alla uppsatta regler och tror på världsbilden? Varför har Familjen de regler som de har?

Vi följer Ella som bor tillsammans med Familjen på Gården. Det är Far som är ledaren och som bestämmer. Han är inte Ellas pappa men hon kallar honom Far ändå. De kämpar för att bli helt självförsörjande och lever för det mesta på det som jorden ger. Ibland riskerar Far att ge sig ut utanför stängslet för att åka till staden. Därute är det hemskt. Allt är förgiftat, kvinnor kan inte få barn längre och alla skolor har stängt. Familjen väntar på den stora Kollapsen.

En dag när Ella är ute träffar hon en pojke som är från andra sidan, från världen utanför. Långsamt börjar Ellas världsbild att ändras och hon upptäcker att allt kanske inte är som Far sagt.
En bok som tar tag i en från början och som man har svårt att lägga ifrån sig.