Alla är ledsna nuförtiden

Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Bok av Bart Moeyaert
2019 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne! Bianca är tolv år, och borde enligt hennes mamma ha levererats med en instruktionsbok. Hennes lillebror lider av en hjärtsjukdom och får all uppmärksamhet hemma, och hos sin pappa är Bianca inte längre välkommen -- han har flyttat ihop med sin mycket yngre flickvän och tycker att det räcker att träffa sin dotter varannan helg. Bianca säger ingenting -- det är något hon är bra på -- men det är omöjligt att tysta tankarna som far runt i hennes huvud. Och en dag kommer Billie King på oväntat besök till Biancas vardagsrum. Biancas favoritskådespelerska! Med Billie i närheten inser Bianca så småningom hur hon ska göra för att uttrycka sina känslor. "Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen." ALMA-juryns motivering
2 utgåvor
Välj utgåva
Alla är ledsna nuförtidenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789178131082
Alla är ledsna nuförtidenSvenska - E-bok
ISBN: 9789188281876
Bianca är tolv år, och borde ha levererats med en instruktionsbok, säger hennes mamma i alla fall. Hennes lillebror är sjuk, han lider av en hjärtsjukdom och han får all uppmärksamhet där hemma. Och sedan Biancas pappa flyttade ihop med sin mycket yngre flickvän tycker han att det räcker med att träffa henne varannan helg. Bianca känner sig inte riktigt hemma någonstans. Men hon säger ingenting, något som hon har blivit väldigt bra på. Samtidigt kör tankarna omkring i hennes huvud och det är svårt att tysta ner dem. Men så en dag dyker Biancas favoritskådespelerska, Billie King, upp i familjens vardagsrum. En händelse som får Bianca att inse hur hon måste börja uttrycka vad hon känner.

Trots korta kapitel, luftig text och endast 150 sidor har Bart Moeyaert lyckas skapa en stor läsupplevelse. Intrigen är ganska enkel och vi stannar kvar i familjens hus/trädgård under hela boken. Däremot är det Biancas känslor som skapar berättelsen, och hur hon utvecklas genom sidorna. Det är en berättelse om att inte bli sedd, längtan efter uppmärksamhet, vara avundsjuk på ett syskon, och förlusten av en förälder som helt plötsligt skapar ett nytt liv med en ny kärlek. Jag satt på spänn hela tiden och bara väntade på att Bianca skulle göra något otroligt dumt, med tanke på hennes tankar och agerande. Vilket skapade en mycket intressant läsupplevelse. Mycket väl värd att läsa!