Den som ruvar på hämnd ...

Bok av Catharina Mann och Sture Eriksson
Journalisten Henning har återvänt till hembyn efter många år på olika tidningsredaktioner. Hans önskan efter ett lugnare liv går dock om intet när han och hans barndomsvän Kaj, traktens polis, dras in i en pågående utredning. Tre män försvinner spårlöst i trakterna kring Vemdalen och de två vännerna börjar luska i detta för att plötsligt befinna sig mitt i mycket en farlig härva som de måste försöka reda ut.
En mycket bra och spännande bok som jag nästan sträckläste!

Första boken i serien Vemdalsmorden och jag ser verkligen fram emot nästa bok i serien.

Boken är lättläst och den handlar om invånarna i byn Vemdalen.

Mysiga beskrivande miljöer i fjällandskap.

Bokens huvudpersoner är väl främst den tidigare journalisten Henning, som gjort karriär i Stockholm men som på senare år valt att flytta tillbaka till sin barndomsby och Hennings barndomsvän Kaj, som jobbar som polis i bygden men som längtar efter att få gå i pension.

Henning bor ihop med sin hund Igor och lever ett lugnt och stilla liv med att påta i trädgården, spela golf och fritidsfiske.
Han gör även en daglig insändare i den lokala tidningen.

Men så en dag upptäcks ett nergrävt lik i styckade delar i skogen i samband med att några tonårspojkar är där och fiskar och Kajs dröm om att få ta det lugnt innan han går i pension blir inte som han tänkt sig.

Flera personer verkar vara försvunna från trakten och ingen vet var de har tagit vägen.

Henning, journalist som han är kan inte låta bli att börja gräva i försvinnanden vilket leder till mer skumma händelser ut med vägen.

Kaj har fullt upp med alla försvinnanden och får ännu mer att ta i när Henning drar in honom i ännu mer skumraskaffärer.

Henning har även ett gott öga till Sonja som jobbar på golfbanan trots att hon är gift och det verkar vara ömsesidigt, fast Henning misstänker att Sonja blir misshandlad av sin man.

Fler udda personligheter får man lära känna när man läser boken som är mycket spännande och man kan se invånarna och landskapet framför sig när man läser den.

Denna deckare har allt! Spänning, mord, våld, droger, övergrepp och försvinnanden.

Vill inte avslöja mer här utan läs boken! Den är jättebra!
Den här boken innehåller allt från grov brottslighet, mord till kvinnomisshandel. Lite rörligt är det ibland i berättelsen då flera parallellt händelser beskrivs. Upplösningen kommer först i slutet av boken och det är en egenskap jag gillar i en bok. Och ja, hämnden är ljuv
Som jämte bosatt i Östersund är det spännande att hitta böcker som utspelar sig i närheten, det är inte så att det kryllar av deckare som utspelar sig i våra krokar. Föreställde mig att det skulle vara en mysdeckare i de allra vackraste av miljöer, men så blev det inte. Här travas istället tragedier och olustiga händelser på varandra. Jag upplever det inte riktigt trovärdigt, och det är knepigt att hålla isär allt och alla inblandade. Det är lite för mycket av allt, och den plusmenyn blir för mycket för mig.

Det finns det ljuspunkter som lyfter. Henning känns som en genuin karaktär, med sitt bagage och krämporna som kommit med åldern. Vi får lära känna honom relativt väl, bit för bit får läsaren ta del av hans historia. Jag gillar miljöbeskrivningarna och naturen, där finns en hög igenkänning från mina egna omgivningar. Så där blir det ett rejält plus i kanten. Gillar även idéen med en nyfiken journalist som inte kan hålla sig undan när spännande saker händer i bygden är intressant, och miljön är helt perfekt för en mordberättelse!