Hemulens herbarium

Hemulin kasvio
Bok av Päivi Kaataja
Leta, plocka och spara spännande växter tillsammans med Hemulen! Denna bok med detaljerade teckningar och intressanta anekdoter lämpar sig för växtentusiaster i alla åldrar. Visste du att ormbunken fanns redan på dinosauriernas tid? Eller att mossa inte har rötter utan något som kallas rhizoider? I Hemulens herbarium finns fakta om ca hundra vanliga växter. Olika skogstyper och andra biotoper presenteras i stil med klassiska skolplanschillustrationer. Dessutom innehåller boken anvisningar för hur man pressar växter, samt tomma uppslag med plats för att spara egna fynd. Pärmarna fästs med vackra band för att skatterna säkert ska hållas på plats. Utöver artillustrationerna pryds uppslagen också av Tove Janssons lekfulla originalteckningar som visar vilken skarpsynt iakttagare av naturen hon var.
Det bästa som finns är när man får uppmuntra barns naturliga nyfikenhet samtidigt som man stärker deras förhållande till naturen. Det av våra barn som dras allra mest till skärmar och har svårast att slita sig när vi väl ger efter, är också den som mår allra bäst utomhus och är gladast i djur. Visst är det intressant att man dras så till det man inte mår bra av?

Hon är också de av våra barn som vill att vi ska läsa fågel-, småkryps- och djurguider i all oändlighet och nu också denna, "Hemulens Herbarium".

Vad är ett herbarium? Det är, helt enkelt, en samling växtprover man tar för att lära sig känna igen dem, lära sig deras namn. Det enklaste sättet att samla växter på är genom att pressa dem, och i början av boken får man en beskrivning på hur man för en växtpress.

Sedan går författaren igenom vad man kan hitta i skog (gran- & tallskog, kalhyggen & lundar), barnet får några lediga sidor att lägga in egna växtprover och sedan följer en varning för farliga växter. Nästa avsnitt avhandlar växter man kan hitta i äng och diken, tredje avsnittet handlar om gårdar och parker. Här får barnet också lära sig lite om de växter man kallar ogräs, vilket jag tycker är fint, det är viktigt att poängtera att ogräs endast är ogräs för oss människor. Sista avsnittet handlar om växter som kan hittas på fuktiga växtplatser. på stränder, vid sjöar, mellan hav och land samt växter som växer i vatten.

Herbariet är rikt illustrerad med jättefina bilder och jag ser fram emot alla utflykter i vår. Jag ser också fram emot mellandagarna, ett slut på den obligatoriska skärmtiden (även om jag hört att julkalendern ska vara jättebra), så att vi kan börja kika utåt och bläddra i flera böcker igen :-)
Hemulens herbarium är en fantastiskt fin bok som riktas mot barn. Men den passar precis lika bra till vuxna! Tillsammans med muminfigurerna får vi lära känna växterna som finns i vår natur lite bättre. Boken är uppdelad i olika kapitel beroende på var växten finns, såsom granskogen, tallskogen, lunden, ängen och dikesrenen, gården och parken samt sanka marker. Boken är lätt att slå i med sitt utförliga register och de olika uppdelningarna. Det finns fakta om varje växt, där mängden text är alldeles lagom och informationen är lärorik även för mig som vuxen. Varje växt har också en illustrerad bild. Illustrationerna är gammaldags i stilen och får mig att tänka på gamla skolplanscher, de är verkligen superfina och det är en fröjd bara att titta på alla bilder i boken. Här och där i boken dyker det upp små söta figurer som vi känner igen från Mumin och även flera citat från olika Muminböcker. Boken har flera tomma sidor där man kan fylla i sina favoritväxter samt plats för att kunna klistra in växten bredvid. Det är en ljuvlig liten bok! Hemulens Herbarium är en perfekt bok att ge bort som present eller att köpa själv och njuta av.
Boken rekommenderas varmt!