Den andaktsfulle visslaren

The Awakening
Bok av Kate Chopin
  Gösta Oswald [1926-1950] var en svensk författare, poet och en av de stora svenska modernisterna; fyrtiotalisternas fyrtiotalist. Han debuterade 20 år gammal med diktsamlingen Den andaktsfulle visslaren, som här ges ut på N/L:s poesibibliotek, med förord av författaren Martina Lowden. "Både till sin struktur och sitt innehåll är boken en dödsmässa. Oswald har valt att formulera dess motto på tyska, men i hans svenska översättning lyder det: att fatta ögat sej självt i rörelsens blodåder och ögats spegling av livsblodet det är gåtans lösning. Låter det som en gåta i sig, kommer boken med tydliga anvisningar för hur blodet och ögat ska tolkas (...) Tillvaron liknar den andaktsfulle visslaren vid ett roterande hjul och ett kretsande blodomlopp. Fenomenvärldens mångfald av organiskt liv och oorganisk materia är en illusion, avsedd att dölja att allt är ett och enahanda. Förvandling är inte möjlig, som Oswald uttrycker det. Döden, tiden, rummet, individen, kedjorna av orsak och verkan bara yttre sken." (Ur Martina Lowdens förord) N/L:s poesibibliotek är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider, alltså inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet böcker om året planeras, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.  
En underbart vacker och poetisk bok om en kvinnas dröm att slå sig fri från samhällets inhängnad. Utspelas under sekelskiftet 18-1900 i de sk franska kvarteren i New Orleans. En kvinnas plats var i hemmet men Edna drömmer om något större, något mer, men det kan komma till ett stort pris.

Jag har läst många böcker men skulle jag välja en favorit så är det denna, tänker på den ofta. Språket och sättet att bära historian framåt är enastående och poetiskt, den kommer att stanna med dig länge. En juvel som många missat.

Nyckelord: Kvinnohistoria, New Orleans, sekelskifte, familj, kärlek, feminism och könsroller.