En omaka flicka

Odd Girl Out
Bok av Ann Bannon
När Laura kommer till universitetets elevhem är hon en blyg och tafatt flicka. Av någon anledning dras hon till den långa, vackra Beth, som genast ordnar så att de blir rumskompisar. Beth tycker om att retas med henne, och det dröjer inte länge innan de båda flickorna har dragits in i en egen värld. Men omkring dem spänns ett nät av andra kärleksintriger, och snart kommer någonting att vända upp och ner på den lugna tillvaron på campuset... Ann Bannons kiosklitterära klassiker har satt queera hjärtan i brand sedan 1957. "En omaka flicka" är den första boken i hennes kanoniska Beebo Brinker-serie. Nu finns den äntligen på svenska!
Lesbisk pocket är ett förlag som ger ut… lesbiska pocketböcker. Bland annat. Av en händelse snubblade jag över förlaget strax före jul 2016 och passade då på att inhandla julklappar, även till mig själv, av Ann Bannons bok En omaka flicka. Författaren sägs vara den lesbiska kiosklitteraturens drottning. Odd girl out kom ut redan 1957 och är den första boken i Beebo Brinker-serien. År 2015 gav Lesbisk pocket ut boken översatt till svenska.

Boken utspelar sig i universitetsmiljö. Den blyga och naiva flickan Laura anländer till universitets elevhem och får dela rum med Emily och Beth. Laura dras till Beth som hon ser upp till. Beth framstår som stark, smart, modig och retsam. Och snart inleder de en relation. Men det är 1957 och homosexualitet är kriminellt i USA. Dessutom är Beth också (?) kär i en kille. När Beth måste välja uppstår självklart ett dilemma.

Asså jag retar ihjäl mig på Beths velande mellan Laura och Charlie! Det bevisar att karaktärsteckningen är mycket välgjord – skildringen av Beth är realistisk. Det är även skildringen av Laura, men det är hon som utvecklas från barn till vuxen i den här romanen. Boken vimlar av intriger och läsaren får även exempel på tidens syn på frigjorda kvinnor i form av händelserna kring Beths och Lauras rumskompis Emily.

Det här är ingen Nobelprislitteratur, utan, som sagt, kioskdito. Läser en boken för det den är tycker jag att den är både lite söt och seriös eftersom den ger en inblick i lesbiskt leverne på 1950-talet.

Mitt omdöme blir högt.