Medborgare : En amerikansk dikt

Citizen
Bok av Claudia Rankine
Att vara människa är att vilja delta, även om det innebär att du öppnar dig för ett våldsamt, sårande tilltal från världen. Att vara medborgare är att förväntas delta, även när samhället du lever i fängslar, skadar, dödar kroppar som ser ut som din. Medborgare är ett litterärt vittnesbörd om hur rasismen genomsyrar våra dagliga liv och en av de senaste årens mest lästa och omtalade amerikanska poesiböcker. Med en blandning av poesi, prosa, essä och bild naglar Rankine fast problematiken i att vara den andre, och utmanar förståelsen av begreppet medborgarskap. Exemplen kommer från framgångsrika personer som Serena Williams och Zinedine Zidane likaväl som från TV, kön i matvarubutiken och klassrummet. Boken har tilldelats en mängd priser, bland annat National Book Critics Circle Award och PEN Open Book Award. Översättare: Marie Silkeberg och Jenny Tunedal
1963 föddes Claudia Rankine på Jamaica, hennes uppväxt var i Kingston (Jamaica) och New York. Hon undervisar idag vid Yale, och "Medborgare" är hennes femte bok vilket hon har tilldelats en mängd priser för.

"Medborgare" är en blandning av poesi, prosa, essä och bild med innehållet att leva som svart i ett rasistiskt amerika. Om ordets makt, förutfattade meningar, orättvisor och att vara medborgare, men ändå inte.

Det är en lättläst bok, tänkvärd och kanske en ögonöppnare vad det gäller hur långt det är kvar tills alla har samma värde och rättigheter. Bilderna i boken är talande, och omslagsbilden får mig att tänka på en tvångströja i kombination av underkastelse. Sen kan jag inte annat än älska bokpärmen som är i väv.