Snowpiercer

TV-program från Netflix
Netflix Snowpiercer är en fängslande modernisering av Bong Joon-ho's klassiker från 2013. Serien är fylld av samma samhällskritik och sociala kommentarer som originalfilmen med frågor kring klasskonflikt och ojämlik fördelningspolitik i fokus, men i denna nyadaption lyfts även ännu mer samtida aspekter såsom hbtq-frågor, klimatförändringar och feminism.

Det milslånga tåget Snowpiercer som serien handlar om är mänsklighetens sista fästning efter jordens undergång, men likt det kapitalistiska samhället är tåget uppdelat i klasser. Från de få välbärgade familjerna i första klass som avnjuter plankstek och hummer, till de kastlösa "tailies" som lever i tågets fraktsektion utan mat, vatten eller ens fönster. Som seriens huvudperson beskriver det är Snowpiercer "a fortress to class", och genom första säsongen får vi följa en energifylld historia om den klasskamp och revolution som tågets invånare driver upp genom vagnarna mot första klass och motorn.

Serien tappar en stjärna i min mening då man får en känsla av att somliga av skådespelarna i serien placerats i fel roller eller helt enkelt inte platsar i serien. Dock gottgörs detta av några väldigt bra framträdanden såsom Jennifer Connelly som tågets uträknade huvudvärdinna Melanie Cavill.

Om man tyckte om originalfilmen med Chris Evans ska man absolut se denna serie, då formatet på flera 45 minuter långa avsnitt låter oss uppleva Snowpiercer och vandra längst dess vagnar som aldrig förr.
Rekommenderas för den som är intresserad av politik