Bonniers kokbok

Bok av Birgit Hemberg
Den senaste versionen av "Bonniers kokbok" består av cirka 1750 recept varav 250 av dessa är nya. Några av Sveriges bästa kockar och matskribenter delar med sig av recept, tips och kunskap i denna kokbok. Den är uppdelad på 18 kapitel och består av alltifrån vardagsrecept till fest och bakning. Nytt för denna uppdaterade version är hållbarhetstänket.
"Bonniers kokbok" är en riktig klassiker i svenska kök. Denna uppdaterade version består av cirka 1750 olika recept från svenska kockar och matskribenter. Här hittar du de flesta svenska recept du kan tänka dig såväl som många internationella rätter från bland annat Medelhavet, Asien och USA. Denna kokbok utgör för många grunden i matlagningen och den är full av smarta tips och råd.

Bonniers kokbok gavs ut för första gången år 1951 och har sedan ständigt moderniserats och utvecklats. Grundkonceptet är dock detsamma, nämligen att vara en komplett kokbok med allt som svenska hem behöver veta om matlagning. Denna nya upplaga har nästan 250 nya recept och många av bilderna är nytagna vilket ger ett modernt intryck. Boken består av 18 kapitel och fokus är framför allt på vardagsmat. Kokboken har fått ett större hållbarhetstänk och kategoriserar recept efter säsong samt ger fler tips om hur man kan minska matsvinnet. Detta är ett stort plus jämfört med föregående upplagor. Förutom recept finns det många tips och råd om förvaring, hållbarhet och val av råvaror.

Det är väldigt många personer som är involverade i att skapa denna 672 sidor långa kokbok. Huvudredaktörer är Birgit Hemberg och Fredrik Eriksson. Kristina Valentin har provlagat samtliga nya recept. Många andra matskribenter och kockar har bidragit med recept, kunskap och idéer och därför är det svårt att ange vem som är författare till denna bok. Det är snarare ett levande verk som ständigt aktualiseras och moderniseras.

Bonniers kokbok är enligt mig ett måste i alla hem och den passar även bra som present till en person som flyttar hemifrån.