Ihop i smyg

Bok av Emma Askling
Tankarna fladdrar iväg utan att jag kan hjälpa det. Jag tänker på lite olika saker. På matteprovet vi ska ha nästa vecka, på syltmackor och bubbelvatten och på hur det är att vara kär. Men mest tänker jag på Olivia. Det är verkligen konstigt att någon som ser så snäll ut som Olivia gör kan vara så dum. Förut gjorde jag allt för att hon skulle gilla mig. Det gör jag inte längre. Klara går i femman. Hennes gamla bästis Sia har fått en ny bästis, Olivia, som är ny i klassen och som bestämmer allt. Till exempel att allt Klara och Sia förut gillade är töntigt. Ingenting är längre som vanligt, och nu har Klara inte någon att prata med. Men kanske kan hon prata med Albin? Albin som hon varit kär i jämt. Fast det finns ett problem: Olivia har bestämt att Sia ska bli ihop med Albin. Lätt att läsa om trasslig vänskap, kärlek och hemligheter. "Igenkänningsfaktorn är skyhög /.../ Författaren fångar med värme och humor skickligt mellanstadiebarnens tankar, funderingar och dilemman. Betyg 5" BTJ om Vänner för alltid "Fina skildringar av tankar och känslor hos barnen i målgruppen tillsammans med hög trovärdighet och igenkänning. En härlig bok för såväl killar som tjejer, att läsa själv eller varför inte tillsammans i klassen. Helhetsbetyg: 5" BTJ om Kompisar online
3 utgåvor
Välj utgåva
Ihop i smygSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129726886
Ihop i smygSvenska - E-bok
ISBN: 9789129730500
Ihop i smygSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129732184
Ännu en bra bok av Emma Askling som handlar om kärlek och kompisar. Passar perfekt för läsare i mellanstadiet som gillar att läsa om relationer och dramatiska vardagshändelser.

Klara går i femman. Hon är kär i Albin och det verkar faktiskt som att han gillar henne också. Men den populära och manipulativa Olivia har starka åsikter om vem Albin ska vara ihop med. Hon tycker att Sia och Albin ska bli ett par.

När Albin frågar chans på Klara vågar hon inte säga ja. Om han inte kan lova att de är ihop utan att berätta för någon annan levande varelse, om de är ihop i smyg.
Klara känner sig ensam sen hennes forna bästis Sia istället började hänga tillsammans med coola Olivia som kom ny till klassen i mellanstadiet. Allt Klara vill är att det ska vara som innan, eller att hon iallafall ska inkluderas med de andra tjejerna i Olivias gäng. I smyg kan hon iallafall glädjas åt att Albin som hon är kär i har frågat chans på henne.
Men så inser Klara plötsligt att Olivia har bestämt att Sia och Albin ska bli tillsammans och gör allt för det ska bli verklighet. Även om Klara blir arg över det bisarra så blir hon också orolig. Vågar hon bli tillsammans med Albin? Kanske kan de vara ihop i smyg?

Detta är vardagsrealism men som blir en dramatisk berättelse om vänskap, kärlek och makthierarkier i tjejgäng. Relationer helt enkelt - men samtidigt väldigt svårt.

Berättelsen känns genuin och och jag kan själv minnas hur jobbigt och förvirrande denna åldern kunde vara när det kommer till vänskapsrelationer. Utan att boken känns normativ så har ändå Askling skrivit en berättelse med stark igenkänning som känns ärlig. Men det finns vissa diskreta utmanande normkritiska drag i berättelsen också. Som att det är Albin som står trygg i kärleken och vill vara öppen, den manliga syslöjdsläraren osv.

Jag tror att boken kan vara väldigt intressant att högläsa för en klass för att sedan ha gemensamma diskussioner. Vem har egentligen rätt att diktera villkor kring andras kärlek? Och vad för slags maktspel förekommer i boken?

En fin och välskriven bok med ett hoppfullt slut som förmedlar en känsla till läsaren av att vilja stå upp för sig själv och gå vidare.