Fail

Bok av Mitch Fredriksson
Av alla tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min? När Kattis blir offentligt förnedrad i en artisttävling i teve rasar hennes värld. Hon har varit skolans drottning och styrt både vänner och fiender med järnhand, nu ser hennes fiender chansen att störta henne. En hatkampanj drar igång, men Kattis tänker inte backa. Hon tänker ta tillbaka det som är hennes, till varje pris ... Fail är Mitch Fredrikssons debutroman.
Fail är en bok som riktas mot unga vuxna och det är också författarens debutroman. Boken handlar om Kattis som är den coolaste tjejen i skolan. Hon har en snygg pojkvän och alla andra tjejer vill vara som henne. Hon drömmer om att vara artist och sjunga framför massor av människor och en dag gör hon en audition på Idol. Hon säger till alla i skolan att det gick superbra men när klippet visas på tv, så visar det något annat och hela Kattis status raseras direkt. Plötsligt är hon allas stora samtalsämne..
När jag läser boken önskar jag att jag hade en skämskudde att gömma mig bakom, för det är så ohyggligt pinsamt att läsa om Kattis bravader. Hon är en väldigt speciell karaktär som jag ena stunden vill ruska om och fråga vad hon håller på med , för att i nästa vilja ge henne en stor kram och tala om att hon inte är ensam. För hon är ohyggligt ensam när kompisarna sviker och med föräldrar som har fullt upp med sina egna liv. Det finns ingen där för henne när livet är tufft men till stor del beror det också på henne eget osympatiska beteende. Jag har läst stora mängder ungdomsböcker de senaste femton åren. Till en början var det för att jag behövde vara insatt i ungdomsböcker på grund av mitt jobb på ett gymnasiebibliotek, men sen upptäckte jag också att det släpps väldigt många bra och välskrivna ungdomsböcker. Tyvärr tycker jag inte att den här boken lever upp till den höga nivån som många andra svenska ungdomsböcker gör. Jag blir inte såld på varken handlingen, karaktärerna eller språket. Men kanske kan en läsare som tillhör målgruppen uppskatta berättelsen mer och även hitta viss igenkänning i den. Dock är det en lättläst och driven roman som behandlar ständigt aktuella ämnen som utanförskap och ensamhet.