Hopptornet

Bok av Fideli Sundqvist
Vem har rätt att bestämma om man ska hoppa från hopptornet eller inte? Badhusets hopptorn både skrämmer och fascinerar. Om man hoppar fast man egentligen inte vill, kommer det kännas bra efteråt då? Är det värt det? Denna bilderbok riktar sig till barn och ungdomar och handlar om grupptryck, mod och konsten att säga nej.
En uppslukande berättelse med lättläst text och bilder som får en att helt gå upp i upplevelsen av att stå på hopptornsavsatsen.

Spoiler dock:
Inte den barnbok om att våga som man tror att det ska vara. Snarare en bok om att våga säga nej till det man inte riktigt vågar.

Men som ett riktigt hopptornsbarn kan jag sakna den euforin över att våga hoppa som jag själv upplevt och skulle vilja dela med mig av. Av den här boken skräms man snarast upp från att våga hoppa. Samtidigt känner jag respekt gentemot författarens intention att få barn att inte falla för grupptryck, utan våga gå på sin egen intuition och säga nej när det inte känns helt bra - detta är ett lovvärt bidrag till att få barn fundera över vad det är ”att våga” och att det kan betyda olika saker.
Jag vann denna lilla pärla som jag precis läst själv. Då den vänder sig till lite äldre barn än mina egna på ett och två sparar jag den ett tag till dem. Men det gör jag så gärna! Och som så många andra barnböcker läser jag den även gärna för egen del.. för den vänder sig till oss vuxna också. Det är det som är charmen; att läsa tillsammans med barn och som vuxen förstå vissa delar som kanske inte barnen hänger med på.
Limpan är i badhuset och vill så gärna våga hoppa från trean! Så gärna att hon råkar säga att hon faktiskt gjort det.. och hur ska det gå när hon går till badhuset nästa gång och de andra förväntar sig att hon hoppar igen? Och hur ska Limpan kunna leva med sin lögn?
Intressant att se dels Limpan, dels Limpans kompis familj, i badhuset och hur olika klimatet inom en familj kan te sig.