Den hemliga trädgården

The Secret Garden
Bok av Linda Chapman
Den hemliga trädgården är en tidlös klassiker som har älskats av barn i över 100 år. Här får vi läsa historien om föräldralösa Mary så som den återberättas i nyfilmatiseringen - med Colin Firth i en av rollerna. När Mary mister sina föräldrar i en koleraepidemi tvingas hon lämna sitt hem i Indien och flytta till sin mystiske farbror och hans stora hus på de brittiska hedarna. Mary är bortskämd och odräglig, och har svårt att finna sig tillrätta i sitt nya hem. Men en dag hittar hon en trädgård som stått låst och bortglömd i många år. Tillsammans med trädgårdsmästaren Ben och sin kusin Colin - som hon inte visste existerade - börjar hon utforska och sköta om trädgården, och finner en förtrollad värld med makt att förändra allt. Frances Hodgson Burnetts bok Den hemliga trädgården (The secret garden) kom ut första gången 1909 och räknas som en av de verkliga barnboksklassikerna. Linda Chapman är en bästsäljande brittisk författare, främst av serier för yngre barn. Hon är särskilt känd för sina fantasyböcker om enhörningar, sjöjungfrur och magi.
5 utgåvor
Välj utgåva
The Secret Garden: The Story of the MovieEngelska - Pocket
ISBN: 9780008340070
Den hemliga trädgårdenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150948752
Den hemliga trädgårdenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177190257
Den hemliga trädgården
ISBN: 9789150766066
Den hemliga trädgården är en barn och ungdomsbok som kan räknas in bland engelska klassiker.

Det handlar om den 10åriga flickan Mary som blir skickad till sin okände morbror i Yorkshire England. Mary har hela sitt liv bott i Indien med sina föräldrar. Men när föräldrarna dör i Kolera så måste Mary flytta till England. Marys nya hem är ett stort slott ute på landsbygden där Mary upptäcker en magisk trädgård.
Boken är sorglig men bra.
Läste idag ut den hemliga trädgården av Linda Chapman. Detta är en omgjord version av Frances Hodgson Burnetts bok med samma namn. Burnetts bok tillhör av mina favoritböcker som jag regelbundet läser om. Linda Chapmans bok är grunden till filmen med samma namn.
Det finns många likheter mellan böckerna men samtidigt en del olikheter. Chapmans bok är både snabbare och lättare att läsa med ett mer modernt språk. Som jag tror passar många yngre läsare. Ett nytt inslag är även att magin och spöken finns vilket det inte gör i Burnetts bok. Det snabba tempot i boken gör dock att jag som vuxen van läsare tycker att man tappar lite av känslan som originalet har.

Men trots detta uppskattar jag boken väldigt mycket och jag ser framemot att se filmen.