Isresan

Bok av Thomas Tidholm

ISRESAN är berättelsen om Ida, Jock och Max, som driver bort på ett isflak och kommer ända ut på ishavet. De kämpar sig fram över isen och tar sig iland på en främmande kust. Där måste de tillbringa en hel vinter i en liten koja, medan snöstormen viner utanför. Som tur är finns där konservburkar. Och till slut kommer våren, och pingvinerna.

Anna-Clara och Thomas Tidholm har tillsammans gjort många kända och prisbelönta bilderböcker. De har länge varit intresserade av de klassiska polarexpeditionerna, det var så idén till den här boken föddes.

En poetisk äventyrsberättelse och perfekt högläsningsbok i generöst format!

"Med ett poetiskt språk målar Thomas Tidholm i ord upp det som ger Anna-Clara Tidholm underlag för sina bilder, och de är helt otroliga! Barnen tätt tillsammans i milda färger och islandskapet, pingvinerna, norrskenet som exploderar på himlen." Helhetsbetyg 5 av 5 BTJ

Mindre

ISRESAN är berättelsen om Ida, Jock och Max, som driver bort på ett isflak och kommer ända ut på ishavet. De kämpar sig fram över isen och tar sig iland på en främmande kust. Där måste... Mer

Tre barn beger sig till Rönnbäcken för att leka en vinterdag. När de går ut på isen så lossar den så att de börjar driva iväg längs ån, ända tills de till slut har kommit ut på öppet hav.
Boken fortsätter därefter med en tydlig inspiration från polarexpeditioner. Tidholms har läst gamla reseskildringar kring detta som de fångar i den fortsatta berättelsen då barnen till slut når fram till Antarktis. Där lyckas de hitta en öde stuga full med konserver, fiskbullar och kryddor som de kokar till te.
Barnen tillbringar vintern i stugan för att överleva, sen kommer våren..

En reflektion när jag läser boken är att jag tänker på alla gånger man läst om olika expeditioner och överlevnadsäventyr förr i tiden, då kan jag rysa och sedan uppskatta mitt vardagliga och trygga liv lite extra. I denna bok så råkar barnen hamna i en situation som skapar en pirrig läskänsla. Bokens händelser är både stora och överväldigande men ändå i en lugn kontext, det känns lite obehagligt men ändå inte skrämmande. Svårt att beskriva men läsupplevelsen känns helt klart ända ner i magen för såväl mig som dottern.
Trots att boken kan kännas stillsam när man bläddrar i den så var vi båda helt fastklistrade till berättelsen från pärm till pärm. Detta är en annorlunda men väldigt värd läsupplevelse.

Boken är välskriven och behaglig att läsa. Då och då förs ord och meningar in som både utmanar barnets ordförråd men samtidigt är väl avvägd ordkonst. Isresan är en blandning mellan bilderbok och kapitelbok som passar väldigt väl för högläsning.