Tänk bara fotboll

Bok av Anette Eggert
Den här fristående fortsättningen på Sista sparken av Anette Eggert, handlar om att kämpa. Om att kämpa i fotboll men också om att kämpa mot sina rädslor och att våga möta dem. Känslorna som Adam känner skildras på ett sätt som är lätt att känna igen sig i, alla är vi ju rädda för något. Adam älskar fotboll och han älskar att åka på fotbollscup. Man spelar många matcher och köper godis i kiosken. Men den här gången känns det inte lika bra, det känns hemskt. De ska sova borta och fast Adam vågar mycket så vågar han inte just det. Vad ska han göra? Ska han stanna hemma när alla andra åker på cup? Nej, han ska försöka, han ska försöka att bara tänka på fotboll.  
Det här är andra boken om Adam som älskar att spela fotboll. Del 1 heter Sista sparken.
Böckerna handlar en del om spelet på planen men ännu mer om känslorna och tankarna utanför plan. I den första delen handlar det om att behärska sin ilska även när det inte går så bra som man skulle önska i matcher och på träning.

Här handlar det om att laget ska åka på cup tillsammans med sin tränare Maja. Adam älskar att åka på cup- spela många matcher och få handla godis i kiosken. Men den här gången ska de åka tåg flera timmar och sova över. Och det vågar inte Adam! Men det kan han ju inte säga för då får ju alla veta att han är en fegis. Ska han behöva stanna hemma när alla kompisar åker på cupen?

Boken är illustrerad av Sofia Falkenhem som har gjort fantastiska bilder till massor av bra barnböcker, som Kalle Skavank, Syskonen Tilly, Monstret Frank-serien av Mats Strandberg och massa fler. Hennes bilder är lite som en kvalitetsstämpel för mig, och hennes illustrationer lyfter nivån i många böcker. Det mest imponerande är hur bra hon lyckas skildra känslorna i personernas ansiktsuttryck och kroppsspråk.

En perfekt bok för alla som gillar fotboll och är i 6-9-årsåldern. Funkar även bra att läsa själv när man har kommit en bit i sin läsning.