Ridlängtan

Bok av Anette Eggert
En härlig berättelse av Anette Eggert för den som älskar hästar och ridning, men också för den som vet hur svårt det kan vara ibland. Med fina illustrationer av Annika Lundholm Moberg. Ina har längtat i tre hela veckor och äntligen ska hon få gå på ridskola, äntligen ska hon rida på Randen. De senaste veckorna har Ina lärt sig allt om ridning på Youtube. Hon vet precis hur man sätter på grimman, ryktar, sadlar ja hon kan allt. Men när Ina kommer till stallet är det inte så lätt som hon tror. Ska det verkligen guppa så mycket? Och varför har gör inte Randen som hon vill? Nu måste Ina kämpa för att inte ge upp och inse att allt inte är så lätt som det verkar. Ibland måste man kanske bara slappna av och ha kul. Det är en elegant gestaltning som författaren presenterar. Eggert är uppenbart mycket väl insatt i vad hon skriver om. Boken är fint formgiven med tydlig och lättillgänglig text. Språket är enkelt men rymmer rimlig och stimulerande mängd fackuttryck. Jan Hansson, BTJ-häfte nr 17, 2020
Böckerna Hästgalen och Ridlängtan handlar om Ina som älskar hästar. Helst av allt vill hon rida på ridskola men mamma har inte råd med det. Men dealen blir att om Ina fixar pengar till halva terminen så ska mamma betala resten. Ina som är en målmedveten tjej hjälper sin granne och tjänar pengar för att kunna rida men då kommer nästa problem, då får hon plötsligt inte rida för mamma, för mamma tycker att hästar är farliga. Men Ina är inte den som backar för det och snart kommer hon på en idé hur hon kan lösa även det.
Böckerna om Ina bjuder på trevlig läsning. Ina visar att allt går om man är villig att kämpa för sina drömmar. Jag gillar att böckerna tar upp rädsla, oro, problem med ekonomi och att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Det är vardagsnära berättelser som bjuder på igenkänning för många barn och speciellt för de som är hästintresserade. Böckerna har ett trivsamt språk som flyter fint vid läsning och de har en härlig underfundig humor. Det är mysiga böcker som passar alla unga hästälskare eller för den som är lite nyfiken på hästar. Illustrationerna är supersöta och passar så bra in med texten. Jag är nyfiken att veta hur det går för Ina med hästarna och ridningen och jag hoppas att det kommer många fler böcker i serien framöver! Böckerna passar barn från sex år och uppåt!