Red carpet blues

Bok av Ulla Jones
Ständigt uppryckt och omplanterad i nya länder, nya kulturer har ulla Jones alltid känt sig som en outsider. Som 15-åring upptäcktes hon av Eileen Ford och fick chansen att resa ut i världen och bli toppmodell. Som 19-åring förälskade hon sig i den tretton år äldre musikern Quincy Jones. Alltför und och alltför vacker möttes hon av avundsjuka och förakt både hos svarta och vita. hon har alltid känt sig utanför, som en bricka i någons spel, ett objekt.
Inte visste jag att Quincy Jones hade en svensk fru, Ulla Jones. För några år sen skrev denna fotograf, modell med mera en bok om sitt liv före, under och efter äktenskapet med Qunicy. Boken kom ut 2001. I min värld var hon okänd, men som så många andra kändisar (för det får en väl ändå lov att säga att hon är?!) tog hon hjälp av en medförfattare, Katta Nordenfalk, när hon skrev boken Red Carpet Blues: Insidan av en Outsider.

Det här är en ganska typisk självbiografisk bok av och om en person som levt med en kändis. Ulla Jones verkar ha varit – och är kanske fortfarande? – en stark personlighet. I den här boken skildrar hon sin korta karriär som modell först, ett antal kärleksförhållanden, äktenskapet med Quincy Jones och tiden efteråt. Hon vågar skriva om alkohol- och framför allt drogproblemen hon och andra i hennes närhet har. Hon skriver också ganska öppet och utan att hyckla vad hon tycker om folk i omgivningen, hur de har bemött henne etc. Nog är det spännande att leva i kändisvärlden, fast det kostar förstås också på.

Nåt litterärt storverk är emellertid inte detta, medförfattare till trots. Det blir mest nedslag genom åren som gått och väldigt mycket åsikter. Det är alltid intressant att läsa självbiografiska böcker. Några griper riktigt tag i en, andra inte. Red Carpet Blues tillhör tyvärr den senare gruppen.

Mitt omdöme blir lågt.