Sofias jävla verklighet

Bok av Mia Gahne
Sofia har försovit sig - igen. Telefonen är försvunnen, hon är sen till sitt jobb som servitris och kvällen innan gick hon hem med en gift man. Huvudet bultar och bankkontot är tomt. Utanför fönstret pulserar New Yorks gator, där finns allt det hon drömt om. Med en förhoppning om att slå igenom på vita duken går Sofia på audition efter audition. Men konkurrensen är stenhård och rollerna alldeles för få. Sofias jävla verklighet handlar om tre nära vänner som försöker få ut mesta möjliga av livet. Sofia drömmer om att bli skådespelare, David vill bli manusförfattare och Mimmi siktar på en karriär som kläddesigner. Med självklarhet, humor och rapp penna skildrar Mia Gahne hur det är att vara ung i storstaden. Det är en lika delar brutal som varm berättelse om att hitta sig själv i en hård värld där vänskap i allra högsta grad kan vara starkare än blodsband.
De tre vännerna Sofia, Mimmi och David, delar en liten lägenhet på Manhattan.
Alla tre har drömmar som de kämpar för att uppnå.

Sofia vill bli skådespelare och går på audition efter audition, men det är en tuff bransch. Under tiden jobbar hon på en restaurang, men chefen börjar bli trött på henne.
David vill bli manusförfattare och Mimmi drömmer om att bli kläddesigner.

Alla tre vill leva livet, men utan pengar är det inte lätt. Sofias vänner får ofta stötta och hjälpa henne att överleva dag för dag.

När man ser boken kan man tro det är en ren feelgood, men här finns mer mörker, smärta, droger och alkohol. Men här finns även mycket värme och humor.
Vi får följa hur det kan vara att vara ung i storstad och hitta sig själv. Vilka misstag man gör, men även vad vänskap betyder, speciellt i svåra stunder.

Boken är lättläst med korta kapitel. Miljöbeskrivningarna gör att man är där med dem.

Detta är första boken i serien Citylife.
Wow, här har vi en riktigt bra romandebut. Mia Gahne har skrivit en roman som på ytan kan ge sken av feelgood. Men Sofias jävla verklighet präglas av mer djup, mer svärta och smärta än den typiska romanen i ovan nämnd genre. Det är en berättelse skriven med värme och humor. Karaktärerna känns mänskliga och de engagerar mig.
Gahne levandegör New York på ett sätt som bara en som bor/har bott där kan göra. Jag vill åka dit!!
Språket är bra och boken är lättläst. Kapitlen är lagom långa och det är lätt att läsa "bara-ett-kapitel-till".
Tur att det här är första boken i en serie, för jag vill ha mer.
Sofias jävla verklighet får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår. Läs den vetja!!