Potemkin & kulisserna

Bok av Daniel Rydén
En gammal kåkfarare i Berlin köpte en uniform, tog befälet över en grupp soldater och intog rådhuset i Köpenick. En grupp journalister ville visa hur lätt det är att luras med fejkad forskning, och hittade på en studie som visade att man går ner i vikt med mörk choklad. Detta är bara ett par exempel på de historiska bluffar som journalisten Daniel Rydén skildrar i sin nya bok. På ett spännande och medryckande sätt berättar han om lurendrejerier genom historien - bluffar som har varit lovvärda eller förödande, som väckt skrattsalvor, orsakat krig, räddat människo liv eller tömt plånböcker. Daniel Rydén har tidigare bland annat skrivit den storsäljande boken 101 historiska misstag.
Jag fick intrycket av att jag antagligen var ensam i att inte veta vad en potemkinkuliss var, när min man tog över läsningen av denna boken och skrattade åt min okunskap. Men det roliga är att min man egentligen inte heller visste, de påstådda potemkinkulisserna var nämligen en bluff om en bluff. Några av de andra bluffarna i denna bok kände jag faktiskt till. Volkswagens fusk med utsläppsmätningarna, så klart, men trots att jag läst om det innan förstod jag aldrig hur uttänkt och manipulativt det faktiskt var. Macchiarini, samma sak. Och så Andrew Wakefield, den fuskande forskaren som var startskottet för den moderna antivaccinrörelsen.

Andra bluffar hade jag aldrig hört talas om var den om stjärnkrogen som inte fanns, hur och varför USA blandades in i Iraks ockupation av Kuwait, förfalskade historiska dokument, fejkade fotografier, påhittade värdefulla viner, medvetet dåligt konstruerade studier för att visa hur lättlurade medierna kan vara och mycket, mycket mer.

Det här är en bok man ska läsa om man vill ha intressanta historiska anekdoter att dra på nästa fest (när det nu blir i coronatider). Mycket underhållande! Och så bra att ha som avbrott mellan mer allvarliga böcker.