I Palatsets skugga

Bok av Henrik Tibblin
I Palatsets skugga Han älskade verkligen sin stad. Morgonbrisen från havet var så mild. Öppningarna och alla underbara byggnader, alla palatsen. Denna stad som alltid har haft en aristokratisk stil över sig. Som en betydelsefull handelsstad, som centrum för Opera och för konsten. Med alla dessa strålande parader mellan alla dessa ståtliga palats. Men i palatsens skuggor är man aldrig säker. Det är där det sker; utbytet av information, bulvaners budskap, ofta dolda bakom maskeraddräktens skepnad. Okända politiska manifestationer. Finns maffians familjer även här i norr? Det är dags att avslöja nu. Författare: Henrik Tibblin
Ett klassiskt italienskt kriminaldrama i skriven form.

Jag vet inte om det är berättelsen i sig eller själva berättartekniken som får mig att associera mer till ett kriminaldrama från sent 60-tal eller tidigt 70-tal än till en konventionell roman ur samtiden. Det är dock tydligt att den utspelar sig i vår relativa samtid. Berättartekniken är rak och enkel, men har en elegans som också gör det till en njutbar läsning.

I centrum står en ung man som direkt efter studierna hamnar i den italienska politikens hetluft när ett mindre parti i regeringen anlitar honom för ett större utredningsuppdrag i Genua. Han lär där känna ett ungt krögarpar vars verksamhet går på knäna på grund av maffians ständigt pågående utpressning mot områdets företagare. Tillsammans med sin flickvän, en ung och ambitiös journalist på jakt efter det stora avslöjandet, påbörjar han en rättslig kamp för att utplåna detta gamla ok på företagarnas axlar. Det är så klart en farlig kamp som han utkämpar med risk för sitt eget och flickvännens liv. Och när den klassiska maffian för tillfället inte utgör ett omedelbart hot finns det också terrorister som väntar i mörkret ... i palatsets skugga.