Hon vars hjärta var som mitt

Bok av Göran Greider
Hösten 1914 möts den fattige finnmarks poeten Dan Andersson och student skan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellek tuellt och erotiskt. Men när Märtas borger liga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös. Hon vars hjärta var som mitt är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märta. Göran Greider gestaltar en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner. " en inkännande bok. (...) Rörande är den hursomhelst." Landskrona Posten "Fängslande. (...) Det är målande, engagerande, bildande." Aftonbladet "En gripande roman om passion och om klassskillnader." Falu Kuriren "En lågmäld historia om ett stormigt förhållande, som satte ett stort avtryck i Dan Anderssons diktning. (...) Med den visar Greider att han är en habil prosaist." Dagens ETC "ett läsvilligt och medryckande bidrag till just sin egen genre och till Dan Andersson-forskningen." Expressen
En vacker, omöjlig och smärtsam kärlekshistoria i en dokumentärroman byggd på breven Dan Andersson skickade till Märta Larsson. De träffas på Brunnsviks folkhögskola. Hon från Stockholm, han en fattigpojke från Finnmarken med författardrömmar.

Ett förhållande som trots Märtas föräldrar ogillande pågår under två år, innan klasskillnader, konventioner och bristen på pengar blir dem övermäktiga. En intensiv brevväxling och stulna möten i en konstnärsatelje' i Stockholm, när Dan får ihop pengar till tågbiljetten, är till slut inte tillräckligt.

Det här är en bok som träffar rakt i hjärtat.. Göran Greider låter Märta skriva en av de vackraste kärleksbrev jag läst. Annars är det förstås Dan Anderssons dikter som står i centrum. Många av dem inspirerade av Märta. Under den här perioden utges hans första samling Kolvaktarens visor, utan att det innebär något större uppsving ekonomiskt. Det riktiga genombrottet kom, som så många gånger, tragiskt nog först efter hans död.