Smaker från Saltå Kvarn

Bok av Åsa Swanberg
Den här receptboken bjuder på middagar, smårätter, kakor och efterrätter och berättar samtidigt historien om Saltå Kvarn som grundades 1964. Utgångspunkten är nyttigare mat med gamla sädesslag som dinkel och lite mindre kött och desto mer bönor och linser. Frön och nötter blandas ner i flera rätter och svenskt och utländskt kök kombineras.
En vacker receptbok med alltifrån smårätter till middag, bröd och fikarecept. Fokus är på lite nyttigare och miljövänlig mat, men inte nyttigt som i att det är någon diet, utan snarare att det är fullkorn, grönsaker och sunt förnuft. Många av rätterna ser kanske inte så mycket ut för världen, men det är riktigt goda recept.

Saltå Kvarn i Sörmland har funnits sedan 1964 och maler mjöl på biodynamiskt odlad spannmål. Nu, när många insett att vanligt vitt vetemjöl inte är det bästa alternativet, ligger Saltå Kvarns gamla och nyttigare spannmålssorter mer i tiden. Flera recept i boken följer det tänket och använder till exempel dinkel både som mjöl till pizza och istället för ris i risotto eller istället för pasta i sallader. Utländska ingredienser, som vissa ostar, blandas med det traditionellt svenska. Det är också en bok som delvis följer årstiderna. Kakrecepten utgår till exempel mycket från det som växer här: äpplen, lingon, hallon.

Boken passar de flesta och man behöver inte ha någon särskild erfarenhet för att följa recepten, men kanske inte heller vara absolut nybörjare i köket.