Sverige : små roliga fakta

Bok av Therése Cardell
Vet du vem som blev Sveriges första kung? Vad betyder ordet monarki? Har älgkon horn? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Sverige och dess historia. Sist finns också en klurig frågesport där du kan testa dig själv eller kompisens Sverige-kunskap, samt ett rafflande spel där ni ska ta er runt hela Sverige.
Femåringen tycker: Det är lagom långa fakta för femåringen att hänga med i och han gillar att titta på illustrationerna. Speciellt gillar han fika-delen där han pekar glatt på allt han tycker om (vilket är allt utom kaffet).

Mamman tycker: Jag tycker också att det är lagom långa fakta, och bra utvalda dessutom. Det är inte stadscentrerat utan det finns saker från alla landsändar. Det är ganska liten text, så man bör kanske vara van läsare för att kunna läsa det själv men jag tycker att det här kan passa väldigt bra som korta lärotexter inom lågstadiet och kanske även mellanstadiet. Illustrationerna är perfekta och ger ännu tydligare bild av vad faktatexten handlar om.

Spelen på slutet är en trevlig touch som kan få informationen att sjunka ännu djupare in i kunskapscentrat.
Detta är en hyfsat lättläst faktabok som introducerar en mängd olika fakta om landet Sverige och dess historia.
På olika uppslag bekantas vi med kända svenskar, djur och natur, landmärken och mattraditioner från Sverige. Varje sida är välillustrerade och kompletteras av en kortare konkret faktatext. Vi får exempelvis läsa om vikingatiden, älgen, midsommar, fika, Astrid Lindgren, polkagrisar, dalahästen och mycket annat.

I slutet av boken finns även ett uppslag med ett spel där man åker runt hela Sverige under spelets gång. Perfekt att kopiera upp till A3-format och laminera i skolan som komplement till läsningen av boken tänker jag (om det är tillåtet såklart). Det finns även en frågesport där man kan testa sig själv eller en vän på faktan som introduceras i boken. Kul avslutning på boken med dessa sidor som uppmuntrar till att fortsätta bearbeta kunskaperna även lär boken är slut.

När det kommer till normperspektiv så blir jag besviken på boken då den enbart innehåller så gott som vita personer i illustrationerna. När det kommer till sidorna om kända personer från Sverige såsom ABBA och Carl von Linné, ja då förstår jag. Men när det kommer till uppslagen om midsommarfirande och luciafirande så tycker jag gott man kunde arbetat på representationen och inkludera även exempelvis barn med brun hudfärg eller på något sätt fått in mer mångfald. Sverige idag är ett land med mångfald - vilket är en styrka i mitt tycke. Då känns det synd att det enbart är stereotypt ”svenskt” utseende som synliggörs i boken, iallafall enligt min bedömning.

Boken ingår i serien ”Snille” som är en serie illustrerade, lättsamma och lärorika faktaböcker för barn 6-9 år.
Det här en faktabok för barn om Sverige. En väldigt pedagogisk och lärorik bok som handlar om allt från älg, kaviar, dalahästen, lucia, Astrid Lindgren, polkagris och Vasa loppet med mera. Det är en blandning av traditioner, maträtter, historia och byggnader. Det är härliga och färgglada bilder. Boken avslutas med ett spel om Sverige och en frågelek för att se vad man lärt sig/kommer ihåg, väldigt kul avslut. Jag tycker att denna bok är perfekt för att jobba vidare med när det gäller de olika teman som tas upp i boken - fanststisk bok att ha i barngruppen på förskolan eller grundskola.
Jag tycker verkligen om boken! Den är intressant och lärorik på ett pedagogiskt sätt. Jag gillar verkligen att Cardell tar upp alla konstiga saker vi gör i Sverige, men även lite historia och annan fakta. Jag gillar verkligen att boken är ganska kort men den har så mycket innehåll.
Jag tycker boken är rolig och jag tror att många barn gillar boken eftersom det är ganska roliga och tokiga saker som tas upp.
Jag gillar även att det är ett spel i slutet av boken, det var en kul grej!
Jag tycker verkligen att boken är lärorik och jag fick ett annat perspektiv på saker vi gör i Sverige. Det var som att jag inte var svensk och fick reda på saker jag inte visste, även om jag vet vissa saker. Det tyckte jag väldigt mycket om!
Jag tror boken passar alla nyfikna barn och vuxna!

Tre sammanfattande ord:
Rolig, intressant och lärorik