Sommarkollot

Bok av Linda Wahlund
Hur blev allt såhär fel? När Ella av en ren slump hamnar mitt i ett sommarkollo hon inte är anmäld till, och blir uppropad som Nathalie , börjar hennes bästa sommarlov någonsin. Som Nathalie är hon både rolig, populär och kaxig. Men ganska snart börjar saker gå fel. Alla tycker väldigt synd om henne, och Ella förstår att någonting hemskt har hänt Nathalie. Men vad? Och vad händer när alla får veta att Ella har ljugit? Sommarkollot är en bok om att vilja passa in och vara som alla andra. Och att samtidigt längta efter att bli älskad för den man är.   Linda Wahlund är socionom och arbetar som skolkurator, men också med familjerådgivning och biblioterapi. Nu debuterar hon som författare med boken Sommarkollot, där ett återkommande tema från arbetetslivet känns igen: Varför gör människor som de gör? Li Söderberg är illustratör och prisad formgivare till en rad böcker som Ja jag har mens, hurså? och steg-för-steg serien Odla, Baka och Fixa. Har tidigare gett ut Sahar som inte syns på Speja Förlag.
2 utgåvor
Välj utgåva
SommarkollotSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188167439
SommarkollotSvenska - E-bok
ISBN: 9789189017306
Sommarkollot är en bok som berör. Ella slutar trean och är utanför och mobbad i skolan. Hon är alltid ensam och har ingen kompis att leka med. Hennes mamma jobbar jämt så även hemma är Ella mycket ensam. Mamman frågar jämt om Ella lekt med någon kompis och för att inte göra mamma besviken så ljuger Ella och säger att hon har det fast hon egentligen har suttit ensam hemma och läst en bok.

Det är en högaktuell bok nu när det är sommarlov och tyvärr en ständigt aktuell bok även när det gäller utanförskap och mobbing. Berättelsen om den ensamma Ella skaver och jag läser den med en klump i halsen. Författaren fångar Ellas ensamhet, lögnerna och viljan att få passa in på ett trovärdigt sätt. Det känns så äkta att det är jobbigt att läsa boken stundtals. Jag kan tänka mig att författaren hämtat en del inspiration i det angelägna ämnet från sitt jobb som skolkurator och socionom. Tyvärr är det alltför många barn som har det som Ella i verkligheten och det är bra att ämnet tas upp. Berättelsen är lagom lång, den får ett bra flyt vid läsningen och den är enkel att läsa. De fina illustrationerna är gjorda i svartvitt och speglar texten utmärkt. Boken passar barn från ca 9 år och uppåt!