Framtidsfararen Götheborg

Bok av Ann-Sofie Jeppson
Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne - Framtidsfararen Götheborg. Luckan är öppen. Katten rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De far iväg på en spännande resa bakåt i tiden och får vara med om 400 år av förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom, rika män och stora hus. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar. Varje kapitel är en fullständig berättelse som vävs samman med nutid och bokens övriga historier. Och apropå historier: En av kompisarna har massor av Göteborgsvitsar på lager. Såklart gänget hinner tillbaka i tid för att fira jubileet. Eller har de hamnat i en helt annan tid? Boken är faktagranskad av Louise Lönnroth, tidigare chef för landsarkivet i Göteborg.
Vi följer fyra barn och en katt på en resa i tiden, Göteborg genom historien. Det är lärorikt och spännande och jag tycker om att man får möta samma människor under flera delar av deras liv.

Några timmar innan årsskiftet till 2021 är de fyra vännerna och katten på väg till Mashuggskyrkan för att fira in det nya året. Katten hoppar in i en blå plåtkapsel som några studenter från Chalmers har i ett tält, och barnen följer efter för att få ut den därifrån. Men då startar kapseln och barnen hamnar i en helt annan tid och får kämpa genom historien för att komma tillbaka i tid att fira årsskiftet.

Det är en väldigt bra historieskildring och man tänker inte ens på hur mycket man lär sig medan man läser, eftersom det är så spännande. Framtidsfararen Götheborg är en skickligt beskriven historia full av fakta och lärdomar men samtidigt full av spänning och människoöden. Jag gillar att ett av barnen alltid har en Göteborgsvits nära till hands och eftersom jag gillar historia är jag också väldigt förtjust i upplägget. För barn som ska lära sig om sin lokalhistoria, måste det här vara ett perfekt medium. Såklart även för andra barn, men i skolan kan den här definitivt utnyttjas.

21 kapitel samsas på ungefär 200 sidor, och texten är lagom stor för att läsa för den som kommit en bit i sin läsutveckling. Från början presenteras barnen, så att inte det behöver ta upp plats i berättelsen, och det gillar jag. Dessutom finns det, i slutet av boken, mer information, en liten ordlista och fler roliga historier om man skulle vilja dra en egen. I kapitlen finns ibland en liten faktaruta med ”Kanonkul att kunna” som förklarar något som precis hänt lite mer ingående.

Språket är bra och lättläst.