Äventyrlig evolution : varför fiskar klättrar uppför vattenfall och fladdermöss ger blod

Eventyrlig evolusjon
Hanna Nyborg Støstad
I den norska succéboken Äventyrlig evolution tar biologen Hanna Nyborg Støstad oss med på en resa till några av världens märkligaste djur - från fiskar som klättrar uppför vattenfall till fladdermöss som ger blod. Följ med på en resa från Telemark i Norge till Antarktis och läs om allt oväntat, roligt och spännande som händer runt oss i naturen. Varför lägger en liten fågel näbben i kors i en nordisk granskog och hur kommer det sig att en fågelunge i Amazonas försöker se ut som en fjärilslarv? Varför gör de som de gör och hur började allt egentligen? Med ny forskning som grund, och massor av underhållande historier, visar Hanna Nyborg Støstad hur evolutionen har påverkat djurlivet i skogen, havet och luften. Kunskapen ger oss ett helt nytt perspektiv på naturen och samspelet med oss människor. Vi får en inblick i hur mångfalden i djurvärlden formats av evolutionen under miljontals år, och hur djuren nu måste anpassa sig till en värld i snabb förändring. Det här är boken för alla som älskar David Attenboroughs program och böcker som Insekternas planet, Galen i humlor och Sapiens. "Detta är lärorik och underhållande populärvetenskap, med många spektakulära exempel från hela jorden." - Jens Jakobsson, BTJ Hanna Nyborg Støstad är biolog och har en PhD från Oslo universitet. Hon har specialiserat sig inom evolutions- och beteendestudier.
2 utgåvor
Välj utgåva
Eventyrlig evolusjonNorska (Bokmål) - Inbunden
ISBN: 9788248924395
Det var kanske tack vare "Insekternas planet" som jag blev nyfiken på en annan norsk bok om vilka knasigheter djuren, insekterna och växterna omkring oss har för sig. Och jag blev inte besviken. I "Äventyrlig evolution" fick jag lära mig om paddödlor som sprutar blod genom ögonen för att försvara sig, om pistolräkan som utvecklat sin förmåga att knäppa med fingrarna till fulländning under 140 miljoner år och om boxarkrabban som får sin mat med hjälp av att boxa sig fram med an anemon i varje klo.

Men om "Insekternas planet" var rapp och häftig, är"Äventyrlig evolution" långsammare, mer filosofisk och inriktar sig väldig mycket på frågan "Varför?", och inte endast i varje enskilda fall, utan mer allmänt. Som frågan 'När väljer djur att hjälpa varandra?' samt genom att utforska för- och nackdelar med att tillhöra en flock.

Boken är uppdelad i fyra delar: försvar, mat, reproduktion och samarbete och Stostad utvecklar varje område på ett väldigt intressant sätt. Man lär sig alltid något nytt och det blir aldrig tråkigt. Och även om det vid ett fåtal tillfällen tar upp samma fantastiska insekter som jag läst om i tidigare böcker är en del så fascinerande att det tål att upprepas...