Reseledaren

Bok av Kenneth Pils
Det är dags för safari i Yala nationalpark, en höjdpunkt för veckan. Bussen är full med dåsande turister. Trots förarens löften om att bussen går bra så får den plötsligt motorstopp, flera kilometer in i en vildvuxen regnskog. Bussen stannar med ett ryck vid vägkanten och passagerarna vänder sig till reseledaren. Vad ska de göra nu?.
Kenneth Pils var färdledare (reseledare) på en av Sveriges största reseföretag i 10 år. I den här boken har han samlat 30 noveller som handlar om olika upplevelser under dessa 10 åren. 1991-2002 var han stationerad i olika länder som till exempel Turkiet, Kina, Bulgarien m.fl. Läsning om allt från terror, naturkatastrofer, olyckor m.m. Novellerna är korta men spännande. Ibland roliga också. Det blev intressant att följa allt han varit med om som färdledare (reseledare) och jag fascineras av att kunna få åka till så många länder och få lära sig om all olika sorters historier och samtidigt kunna allt omkring vart dem än åkte. Ibland kunde han hitta på små historier för att göra gästerna intresserade i bussen vilket funkade när det inte fanns så mycket att säga eller om en väg kunde vara väldigt dålig.
En trevlig bok att läsa nu när man i dessa tider inte kan resa så som man vill själv. Här får man ta del av både dråpliga och spännande, ibland otrevliga situationer som en reseledare kan råka utför. Man lär sig en hel del på kuppen också. Ibland nickar man igenkännande och ibland tänker man "aha var det därför.." Det som är lite synd med boken är att den känns lite ostrukturerad. Man förflyttas hit och dit och berättelserna är för korta, ibland avhuggna. Det märks att författaren har så mycket mer att säga men boken är ju skriven i novellformat och kanske därav dessa ej uttömda berättelser. Berättelserna skapar bara en längtan efter att få veta mer.