Mord mitt arbete

Bok av Thomas Rickne
Hennes uppsyn är inget man reflekterar över. Hon är grå, alldaglig, transparent, och kan försvinna i vilken folksamling som helst. Raka motsatsen till allt man ska vara i dagens samhälle, men alldeles perfekt för någon i hennes yrke. Vem är hon - flickan som växte upp i Lillån och blev framgångsrik lönnmördare? Som nu driver galleri i Örebro och går på konstmuseum medan hon planerar hur nästa måltavla ska tas av daga. Vad vet vi egentligen om våra medmänniskor när någon som hon kan dölja ett så kallt och brutalt dubbelliv? Är ett vänligt ansikte verkligen vad det utger sig för att vara ...? I "Mord: Mitt arbete" får läsaren följa med en kvinnlig yrkesmördare när hon ger sig ut på uppdrag runtom i Europa. Boken är den första delen i en trilogi. Thomas Rickne, född 1965, är en svensk författare från Örebro. Hans debutroman "Mord: mitt arbete" utkom år 2019.
3 utgåvor
Välj utgåva
Mord : mitt arbeteSvenska - Pocket
ISBN: 9789188533661
Mord mitt arbeteSvenska - E-bok
ISBN: 9789188533890
Mord - Mitt arbeteSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788726483123
Redan som 12- åring hittar hon sin passion i livet - konsten. Det är den som är beständig och kommer att finnas med henne även om hon relativt snabbt inser att hon själv inte har tillräcklig talang. Hon har vänner, men med dem spelar hon olika roller efter vad stunden kräver. Hon blir förälskad men det slutar sällan väl. Hon inser att hennes förmåga att smälta in och göra sig osynlig är perfekt för hennes yrke, mördare.

Med en ton och ett språk som är helt rätt för den här historien rullas berättelsen om en kvinnas annorlunda jobb upp parallellt med hur hon hamnade där. Många intressanta detaljer om olika konstverk.

När jag hörde talas om boken förväntade jag mig en underhållande skröna. Och det är det, men också något mer.Kvinnan dödar helt utan samvete, men är hon ond? Det här är en bok som lämnar mig med många tankar. Vad det är som driver en människa, hur blir vi vad vi är och varför är kvinnor (ofta) osynliga?
Hon är lönnmördare till yrket och reser över hela Europa för att utföra sina jobb. Hon har även ett litet konstgalleri i Örebro, vilket är den perfekta täckmanteln.
Vi får följa ett ”Jag” i nutid, som berättar om planeringen om morden, sina offer och vapnen hon ska använda när hon likviderar dem.

Det berättas i dåtid om en ”Hon”. En 12årig tjej som älskar konst, pluggar konst när hon blir äldre och möter sen en spännande man. De gifter sig snabbt och hon flyttar honom till USA. Hennes liv blir inte som hon tänkt sig. Det är hennes liv och hur hon har levt som gör att hon hamnar här.

Det är lite väl mycket detaljer tycker jag.
Både kring vapnen och konsten.
Men det var svårt att låta bli att läsa, jag ville ju veta hur en konstintresserad ung tjej, blir en medelålders yrkesmördare..
Den historien är intressant!

Vad tanten heter har jag ingen aning om, för det står ingenstans.
Det är en mycket snygg detalj.