Skärmsmart

Bok av Mattias Ribbing
I en stressad vardag kan allt mer tyckas kretsa kring att kolla mobilen, svara på jobbmail och vara konstant tillgänglig. Blir vi dummare av vårt skärmanvändande eller utvecklar det nya förmågor hos oss? Trots tvetydiga röster i debatten har vi god kunskap om vad vår hjärna behöver för att vi ska må bra och kunna prestera på topp. Här handlar det inte om att sluta använda ny teknik. Men nya enkla strategier får vi istället ut mer av den. I Skärmsmart lär du dig att steg-för-steg: Designa ditt teknikanvändande utifrån dina långsiktiga mål och värderingar. Öka dina handlingskraft och hitta balans i en skärmfylld tillvaro. Bli mer närvarande i dina relationer och samtidigt få mer gjort på jobbet. Snabbt och enkelt boosta samtliga områden som stärker din hjärna. Mattias Ribbing är utbildare och trefaldig svensk mästare i minne. Han har tidigare skrivit fyra populära böcker om hjärnan och lärande. Han medverkar regelbundet som hjärnträningsexpert i media och är en populär föredragshållare i näringslivet.
Jag tillhör de digitalskeptiska, tycker det är fantastiskt att mina ungar går på Waldorf och skriver för hand. Därför visste jag inte vad jag skulle förvänta mig av Ribbings bok. Vara det en sådan där överdrivet teknikpositiv bok som påstod att det digitala samhället gjort oss mer kreativa?

Nej. Ribbing är visserligen inte lika teknikpessimistisk som jag, men han citerar vetenskap som visar på hur telefoner gjort oss sämre lämpade för alltifrån samtal med nära och kära till att lösa matematiska problem. Han nämner också att människans IQ tidigare stigit med 3 poäng för varje generation men sedan 90-talet har gått åt andra hållet och snittet ligger nu 7 poäng lägre än toppen.

Än värre är att vår förmåga till empati har sjunkit med 40% sedan introduktionen av smartphones och sociala medier. Inte konstigt att vit makt-rörelsen fått ett uppsving på senare år.

Men "Skärmsmart" handlar naturligtvis mest om lösningar, om hur man navigerar vardagen med ökad skärpa, högre livskvalitet och bättre sömn både trots, men också tack vare digitala hjälpmedel (två användningsbara digitala hjälpmedel är äggklockan och armbandsuret). Ribbing går igenom multitasking, egentid, sömn, träning, kost, nära relationer samt hur man lär sig saker lättare. Och allt, utom en lågkolhydratkost, känns vettigt och är värt att pröva.