Godnatt, ros

Wan'an meigui
Bok av Chi Zijian
Elena är en judisk dam i 80-årsåldern som lever isolerad i sin gamla lägenhet där hon sköter sina blommor och ber. Xiao'e är en ung kvinna som inte vet om hon är människa överhuvudtaget. De möts när Elena hyr ut ett rum och en osannolik vänskap uppstår, men de plågas båda av mörka hemligheter och visar sig ha mer gemensamt än de tror. En roman om hämnd, skuld och straff, med fascinerande inblickar i den judiska diasporans liv i norra Kina under tidigt 1900-tal.
2 utgåvor
Välj utgåva
Godnatt, rosSvenska - Pocket
ISBN: 9789198485394
Jag tror aldrig jag läst en bok som utspelar sig i nutid i Kina ! Det är rätt anmärkningsvärt men det känns som alla kinesiska böcker jag läser handlar om kejsartiden eller kulturrevolutionen. Uppfriskande och roligt att läsa något annat från världens folkrikaste land !

.

Det här var en märklig tragikomisk liten bok. Den handlar främst om Xiao’e en ung kvinna som har pojkvänner den ena värre än den andra. Xiao’e plågas av sin hemska uppväxt och mörka hemligheter. Nästan som ett litet sidospår i bakgrunden berör boken Xiao’es vänskap med sin 80-åriga hyresvärdinna som också hon bär på hemligheter. Hyresvärdinnan Elena råkar även vara judinna. Judar i Kina vet jag oerhört litet om, men jag kan inte påstå att jag vet så mycket mer efter att ha läst boken.

.

Hur som helst jag är glad att jag läst boken även om den är en liten galen udda fågel i min samling.