Portvinsdalen

Bok av Glenn Sundstedt
Denna bok handlar om det världsberömda portugisiska portvinet och Dourodalen där det produceras. Författarna tar med läsaren på en resa i Douro bland vackra landskap, fantastiska viner och unik gastronomi. Författarna redogör för de olika vinsorterna, vilken mat som passar till vinet samt vad man bör tänka på vid köp och lagring.
Det är svårt att hitta svenska böcker som handlar om portugisiska viner. Portugal är ett klassiskt vinland där viner har producerats i flera hundra år. Det mest berömda portugisiska vinet är portvinet. Detta söta starkvin produceras i Dourodalen norra Portugal. Det är det mest berömda vinområdet i landet och finns även med på UNESCOs världsarvslista.

Författarna besöker Dourodalen och beskriver den unika naturen med odlingsterasser längs med den ringlande floden. Författarna delar även med sig av sina besök på restauranger och hotell i området vilket gör att boken även fungerar som en guidebok. De tipsar även om vilka maträtter som passar ihop med portvin samt vad du bör tänka på när du köper med dig en flaska hem. Författarna beskriver även kortfattat det berömda Madeiravinet.

Det är en mycket omfattande bok som passar nybörjare såväl som personer med mer dryckeskunskap. Jag rekommenderar den i första hand till personer som är intresserade av Portugal och portugisiska viner.