Närproducerad mat som present

Presenttips
Det här är ett generellt presenttips, inte en specifik produkt. Du är välkommen att recensera det här presenttipset för att hjälpa andra att hitta bra presenter.
Otroligt kul och bra att stötta våra nära producenter och du får även möjlighet att kanske testa nya saker du inte provar förut!
Det är ju så viktigt att stötta våra närproducerade producenter av frukt, grönt, bönor, sädesslag o.s.v. De behöver få bättre betalt för att hävda sig på marknaden. Ännu roligare är att ha en historia att berätta om vem som producerat det du ger bort...
Bland det bästa man kan ge den som har det mesta och som bryr sig om miljön och öppna landskap i kombination med en livskraftig landsbygd! Köp Köp Köp!
Alltid kul att ge bort lokalproducerade livsmedel. Uppskattas. Något nytt och annorlunda som inte alltid går att få tag på.
Handlar mycket genom Reko-ring, där de lokala många gånger små företag har möjlighet att sälja.
Att handla av lokala närproducerade gårdar och företag gynnar både dem, oss och miljön.
Rolig present både att ge och få! Man gynnar ”mathantverkare” i närområdet och är extra roligt att ge till dom som flyttat långväga, tex utflugna barn. Lätt att få ihop olika paket som passar både köparen och den som får smaka på godheterna.
Ett sätt att gynna lokalproducenter, Mathantverk och smakar mycket gott då man vet att det produceras på ett bra sätt.
Är nog den bästa presenten till den som har allt. Både gynna lokala småskaliga matproducenter och ge mottagaren en god matupplevelse! Uppskattas av alla!
Trevlig gåva som finns i oändliga olika former. Godis i strutar som förr, sylter i fina burkar eller saft i vacker glasflaska. Eller varför inte ett härligt tunnbröd?

Gårdsbutiker och egenföretagare finns lite varstans. Kanske finns det en nära där du bor.
I Vadstena finns Hovsenap, som tillverkar senap av svenskodlad senap. De gör otroligt god senap. Till jul tar de fram en årlig smak, som i är är Kryddnejlika. Har tyvärr inte kunnat smaka den i år för alla julmarknader är inställda och jag brukar köpa den på Drottningholms julmarknad.

En annan favorit är Gustav Special som är en stark senap, perfekt att ha i mat eller äta till julskinkan.

Till jul kommer deras senap i fina keramikkrus.