Magdalena – Yeshuas ljus

Bok av Lotta Persdotter
Magdalena - Yeshuas ljus är en historisk kärleksroman, men också en bok om illusioner, blodig kamp och förföljelse. Historiens figurer får liv och resultatet är Magdalenas egen berättelse. Läsaren släpps in under Magdalenas hud och det är ur hennes ögon händelserna kring Yeshua skildras. Kärleken till den man hon älskar går som en röd tråd genom romanen. Magdalena - Yeshuas ljus kan läsas som ren underhållning, en kärleks- och spänningsroman. Den som vill gå djupare får också inblick i ett centralt historiskt skeende, som påverkar vår populärkultur, tänkande och politiska skeenden i världen än idag, nämligen Yeshuas förkunnelse och kampen mot meningsmotståndarna. Romanens kärna rör sig kring Magdalenas egen kamp som kvinna, för att bli tagen på allvar och få sin röst hörd i kretsen kring Yeshua, som ju bara bestod av män.
Det här är verkligen en mustig och innehållsrik roman som måste ha krävt mycket research av författaren. Det är många begrepp, platser och personer att hålla reda på men det finns både ett personregister och en lista över begrepp i boken - väldigt praktiskt! Boken kräver sin tid, det här är ingen roman som man snabbläser.

Historien är en blandning av en biblisk berättelse om Jesus liv och historisk roman om Maria Magdalenas liv. Det är kul att få friska upp sina kunskaper om religion men man måste komma ihåg att själva storyn är en fiktiv historia. Gillar du historiska romaner, religion och läsa böcker som ger kunskap så är detta boken för dig!