Mig krossar du aldrig

Anna Pugacova
Vid en tidig ålder placeras Anna på barnhem, omhändertagen från ett missbrukarhem. Då hon vid 9 års ålder placeras i en fosterfamilj börjar den fysiska och psykiska misshandeln. Tre år senare slår en lärare äntligen larm. Trots att den hårda behandlingen gett henne men som gör vardagen till en kamp vägrar Anna att ge upp, drömmen om ett lyckligt liv ger henne modet och styrkan att kämpa för en framtid.
Författarinnan Anna Pugacova har nyligen släppt en gripande självbiografi om sitt eget liv. Boken handlar om hennes barndom och livsresa från ett barnhem i Lettland till ett liv som affärskvinna i Sverige. Boken berör på många plan och läsaren får följa Anna på vägen från missbrukarfamiljen där hon och hennes nio syskon föddes och till slut omhändertogs av de sociala myndigheterna och placerades på ett av Lettlands många barnhem.

Styrka och drivkraft
"Mig krossar du aldrig" är en både sorglig och inspirerande berättelse om fysisk och psykisk misshandel, men framför allt en hoppfull historia om hur mod, styrka och framtidsdrömmar kan bära en person genom de hemskaste förhållanden och upplevelser. Anna Pugacova är i ordets rätta bemärkelse ett maskrosbarn och som hon själv beskriver det i boken kan även frön som hamnar fel växa upp till vackra blommor. Rädslan som både beskrivs och kan läsas mellan raderna berör läsaren på djupet. Att gå och lägga sig hungrig, äta gräs och mjöl för att överleva hörde till vardagligheterna i de olika fosterfamiljer Anna bodde hos i ett utdraget lidande som varade i flera år. Genom allt behöll Anna sin styrka och drivkraft. En dag skulle hon bli vuxen och ta sig ur helvetet.

Hopp och framtidstro
De olika kapitlen i boken beskriver upplevelser som de flesta av oss bara ser på film eller läser i böcker. Stundtals är det ofattbart hur ett litet barn kunde överleva allt det som hon utsattes för. Annas röst i boken beskriver hoppet som ett ljus som längtade efter att få brinna, men som gång på gång blåstes ut. Där och då bestämde sig den lilla flickan för att hon skulle komma ut levande på andra sidan mörkret och själv inspirera och motivera människor att förändra sina liv till det bättre.

Fördelar och nackdelar
Den som inte uppskattar självbiografier och hellre läser fiktiva romaner kommer med största sannolikhet inte att uppskatta den här boken. Den är skriven ur ett jag-perspektiv och berättar Annas historia så som hon minns den. Bokens enda egentliga nackdel är att den inte beskriver någon annans upplevelser än Annas, men det ligger i själva konceptet med en självbiografi. Boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig. Stundtals kan beskrivningarna av det barnen fick gå igenom i fosterfamiljen där Anna till slut placerades komma lite för nära. Barnen misshandlades fysiskt och fick gå igenom obeskrivliga kränkningar. Bokens främsta fördel är att den motiverar till handling genom sin existens. Kan en liten hjälplös ficka från Lettland förändra hela sitt liv så kan andra lyckas med både mindre och större bedrifter.

Denna bok vänder sig till alla målgrupper och är ett exempel på hur man kan välja att kämpa hårt för sin framtid oavsett vilka motgångar man möter längs vägen. Att vända motgång till framgång är bokens budskap. De som söker en bok som kan förändra inställningen till livet hittar den i Anna Pugacovas berättelse. Det går inte att värja sig för styrkan i titeln "Mig krossar du aldrig" och det gjorde de inte heller. Anna lever idag ett lyckligt liv i Sverige där hon inspirerar andra människor till att aldrig sluta kämpa för sina drömmar.